Искате хубави спомени? Снимайте по-малко!

Заснемането на преживяванията „може да попречи на хората да запомнят събитията, които се опитват да запазят в спомените си

Който иска да запази хубави спомени от ваканцията си, трябва да снима по-малко! Това показа ново проучване, публикувано в Журнал по експериментална социална психология.

Много удари понасят в последно време съвременните технологии. Различни проучвания показват, че използването на GPS навигация изкривява способността ни да се ориентираме, изобилието от информация ни кара да забравяме лесно, а социалните мрежи ни стресират. Сега се разбра и, че всичките тия сладки автопортрети и живописни пейзажи, които снимаме по време на ваканция, всъщност намаляват онова, което остава в спомените ни от тази ваканция.

В серия тестове група от психолози поискали от участниците да записват и/или да споделят снимки, докато правят обиколка на туристически обект, разказва Vox.com. В първия тур доброволците били помолени да разгледат църквата при университета в Станфорд. Една трета трябвало да направят най-малко пет снимки и да ги запазят за себе си. Втора група трябвало да направят също пет снимки, но да ги публикуват във Facebook. Третата група трябвало да не снимат изобщо.

Седмици-два след самостоятелната си разходка в църквата хората трябвало да споделят с учените свои спомени от посещението. Изследователите запитали участниците за подробности, които са видели при обхода. Така учените установили, че правенето на снимки е ощетило спомените от църквата, независимо дали доброволците е трябвало да правят снимки за себе си или, за да ги споделят в социалните медии.

Всичките вълнуващи картини, които снимаме по време на ваканция, всъщност намаляват онова, което остава в спомените ни

В друг тест 238 участници направили същата обиколка из църквата, но по двойки, а не всеки самостоятелно. Преди проучването никой не знаел кой ще му е спътник. Двойките нямали право да разговарят помежду си. Всеки от посетителите имал една от трите задачи – да снима за себе си, да снима за публикуване в социална мрежа или да не снима изобщо, като във всяка двойка участниците били от различна от трите групи. Отново изследователите установили, че след няколко дена хората, които са снимали по време на обиколката, си спомнят много по-малко от не-снимащите.

От решаващо значение е наблюдението, че и при двата теста снимките не променят това доколко хората са се радвали на преживяването, та дори и да си спомнят по-малко от обиколката. Но ако целта на снимането е именно човек да съхрани спомени от пътуването си, то може би щракането не е най-добрият начин да запечатаме ваканцията, дори и да публикуваме фантастични кадри на профила си.

Изследователите заключават, че заснемането на преживяванията може да попречи на хората да запомнят събитията, които се опитват да запазят в спомените си.

Коментар