Микробалони подобряват въздушните снимки

Графиката показва къде се вписват микробалоните в сравнение със сателитите и самолетите
(снимка: Urban Sky)

Когато става въпрос за правене на въздушни снимки с висока разделителна способност, обикновено говорим за сателити, дронове или специални самолети за аерофотография. Твърди се обаче, че нова система от микробалони може да прави изображения с по-висока разделителна способност на много по-ниска цена.

Всеки микробалон се състои от малък стратосферен балон за многократна употреба, под който е поставен модул за полезен товар. Там се разполага оптична камера с висока разделителна способност, насочена надолу, разказва за технологията NewAtlas. Могат да се използват и други апарати, например сензори за изображения, като инфрачервени или хиперспектрални камери.

Докато все още е на земята, балонът с диаметър 2,5 метра е частично пълен с хелий. Хелият се разширява по обем, докато балонът се издига нагоре. След като достигне желаната височина – обикновено някъде над 18 километра – хелият вече се е разширил до степен, когато запълва 5,5-метровия балон. От този момент нататък излишният газ просто излиза от стратегически разположени вентилационни отвори на долната страна на балона. Така се поддържа постоянен обем на газа и балонът остава на желаната височина.

След това камерата започва да прави снимки, като използва специален обектив, проектиран да издържа на суровите условия в стратосферата. Докато балонът се движи хоризонтално във въздуха, камерата се върти, за да заснеме възможно най-голяма площ от земята. Скоростта, с която се върти, се определя от скоростта, с която се движи балонът.

Микробалонът е способен да заснеме приблизително 1000 квадратни километра на час
(снимка: Urban Sky)

Получените изображения биват дигитално „съшити” заедно, което води до оформяне на една цялостна снимка на земната повърхност.

Създател на системата е Urban Sky, а съоснователят на компанията Андрю Антонио казва, че с помощта на микробалона е възможно да се изобразят приблизително 1000 квадратни километра на час.

След като процесът на заснемане на снимките приключи, наземен екипаж дистанционно активира модула за полезен товар, за да го освободи от дъното на балона. Модулът пада, влачейки балона надолу, но за горната му част – образно казано „с главата надолу”, като така позволява на хелия да излети.

При спускането към Земята се активира парашут, който забавя спускането на модула за полезен товар и прикрепения балон. И двете се подготвят за повторна употреба, след като кацнат на земята.

Освен за заснемане на аерофотографии за целите на строителството и управлението на имоти, системата с микробалоните може да се използва и за наблюдение с цел предпазване от горски пожари. Фирмата-производител вече има подобно възложение.

Най-ценното в системата е многократното използване на балоните и модулите за товар – това значително намалява цената на системата и нейните услуги.

Коментари по темата: „Микробалони подобряват въздушните снимки”

добавете коментар...

  1. flashko

    ‘След като достигне желаната височина – обикновено някъде над 18 метра – хелият вече се е разширил до степен, когато запълва 5,5-метровия балон.
    След това камерата започва да прави снимки, като използва специален обектив, проектиран да издържа на суровите условия в стратосферата.’

    А стига бе! Тази стратосфера вече паднала на 18 метра. Сигурно е ударила автора на статията по главата.

Коментар