Apple първа достигна пазарна стойност от 3 трилиона долара

Само 16 месеца отне на Apple, за да повиши стойността си от 2 на 3 трилиона долара
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският технологичен гигант Apple стана първата компания, която достигна стойност на фондовия пазар от 3 трилиона долара, макар и не за дълго. Пазарната капитализация на фирмата се е повишила с около 5800%, откакто съоснователят и бивш главен изпълнителен директор Стив Джобс представи първия iPhone през 2007 г.

Стойността на Apple спадна леко след поставения рекорд, за да приключи търговската сесия в понеделник на кота 2,99 трилиона долара, съобщи BBC. Гигантът от Купертино беше сред фирмите, които доста спечелиха по време на пандемията, тъй като карантинните мерки доведоха до скок на покупките на електроника.

„Достигането до 3 трилиона долара е друг исторически момент за Apple, тъй като компанията продължава да доказва, че съмняващите се грешат”, коментира Дан Айвс, анализатор от Wedbush.

Apple стана първата компания, която достигна пазарна оценка от 1 трилион долара през август 2018 г. След това „разстоянието” от 2 до 3 трилиона отне на Apple малко повече от 16 месеца. Анализаторите отдават това на факта, че като следствие от пандемията хората започнаха много повече да разчитат на смартфони, таблети и лаптопи.

iPhone традиционно представлява около половината от продажбите на Apple. Все по-важни направления от бизнеса на компанията са софтуерът, продаван чрез нейните магазини, облачните услуги за съхранение през iCloud и други услуги като музикални, телевизионни и фитнес абонаментни платформи.

През август главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук получи повече от пет милиона акции във фирмата, когато отбеляза десет години работа на тази позиция. По данни на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, той е продал повечето от акциите – за над 750 милиона долара. Това беше част от условията на договора, който Кук сключи, когато пое поста от съоснователя Стив Джобс.

Коментар