Един бранд се отличава при 5G смартфоните

Продажбите на Realme смартфони се покачиха с 821% само за едно тримесечие
(снимка: CC0 Public Domain)

Анализаторите от Counterpoint Research определиха най-бързо растящата марка на пазара за Android смартфони от пето поколение (5G) през третото тримесечие на 2021 г. Оказа се, че това е китайският бранд Realme.

Продажбите на Realme 5G смартфони през юли-септември са се покачили с 831% на годишна база. За сравнение, на пазара като цяло през същия период е регистриран ръст от 121%. Пазарен лидер по доставки и приходи, разбира се, е Apple.

Експертите отбелязват, че за второ поредно тримесечие Realme е на шесто място в класацията на водещите доставчици на 5G смартфони, базирани на Android. Заедно с Realme, сред най-бързо развиващите се Android марки в 5G сегмента са Oppo, Vivo, Xiaomi и Samsung.

В сравнение с миналогодишните данни, продажбите на 5G модели от изброените брандове са се увеличили съответно със 165%, 147%, 134% и 70%. Коментирайки данните, директорът на Counterpoint по изследвания на пазара за смартфони Тарун Патак отбелязва, че възприемането на 5G напредва много по-бързо от предишните технологии.

„Навлизаме в следващата фаза на растеж, водена от разширяващо се и по-зряло продуктово портфолио. OEM производителите добавят 5G поддръжка към устройства в различни ценови точки и разширяват географията на продажбите си, което увеличава достъпността на технологията”, казва Патак.

Освен това, по неговите думи, компаниите станаха по-активни в популяризиране на 5G моделите, поради по-добрата ситуация с наличността на компоненти за тях. Доставчиците с по-зряло портфолио от 5G продукти успяха да се възползват от нарастващото търсене на устройства от среден клас.

„Със силна многоканална стратегия и широка гама от 5G смартфони във всички ценови диапазони, марката Realme постигна най-високите темпове на растеж… Пазарен лидер остава Apple, която навлезе в 5G смартфоните едва през четвъртото тримесечие на 2020 г.”, уточнява Патак.

Бързото разпространение на 5G смартфоните беше забелязано по-рано и от тайванската изследователска организация Market Intelligence & Consulting Institute (MIC). Според нейната прогноза, 5G смартфоните трябва да изпреварят 4G моделите през 2022 г., заемайки 53,7% от пазара. Експертите на Strategy Analytics смятат, че това може да се случи дори по-рано – още през последното тримесечие на 2021 г.

Strategy Analytics също така изчислява, че през третото тримесечие на 2021 г. приходите на глобалния пазар на 5G смартфони са се утроили, а доставките на устройства с поддръжка на мрежи от пето поколение са се увеличили повече от два пъти в сравнение с миналата година.

Докато Apple е несравнима както по отношение на доставките, така и по отношение на приходите от 5G смартфони, експертите отбелязват успеха на китайските марки. През юли-септември на китайските доставчици се падат 56% от общия брой пуснати 5G устройства, а приносът им към приходите е 31%.

Коментар