5G смартфоните поевтиняват по-бързо от очакваното

Цените на 5G смартфоните неминуемо ще паднат, за да станат тези устройства масови
(снимка: CC0 Public Domain)

Доскоро поддръжката на 5G мрежи беше в списъка с характеристики само на флагманските смартфони. Но ефектите от пандемията COVID-19, която забави и вече отслаби търсенето на нови устройства, принуждават производителите на смартфони да преосмислят своите маркетингови стратегии.

В резултат на това цените за 5G смартфоните стават достъпни за потребителите по-рано от очакваното, пише в репортаж по темата Уол Стрийт Джърнъл. Според изследователската фирма Canalys, през първото тримесечие на 2020 г. средната продажна цена на 5G смартфон в световен мащаб е паднала до 813 долара, спрямо 1186 долара година по-рано.

Анализаторът на Canalys Никол Пен обяснява тенденцията на поевтиняване на 5G смартфоните с бързото внедряване на мрежи от пето поколение в Китай, където устройствата, поддържащи новия стандарт, са по-евтини.

Цените неминуемо ще трябва да паднат, за да могат повече потребители да се сдобият с 5G смартфони, казва анализаторът от IDC Брайън Ма. По неговите думи, първите 5G устройства с четирицифрени цени не можеха да станат масов продукт.

Samsung, един от първите играчи на пазара на 5G смартфони, който инвестира много в популяризирането им, също е принуден да следва тенденцията. Наскоро южнокорейският доставчик обяви нов модел Galaxy A71 с най-ниската цена в САЩ за 5G смартфон – 600 долара.

Очаква се в продажба и 5G версия на смартфона Galaxy A51, която ще се предлага за 500 долара. В същото време цените на новите фаблети Galaxy Note 20 и Note 20 Ultra започват от 1000 долара в САЩ (1849 лв. у нас).

Не е изненадващо, че анализаторите са сдържани в прогнозите за новите фаблети на Samsung. Според експерти, продажбите на Galaxy Note 20 тази година ще са в рамките на 8 милиона бройки. Това е с 1 милион по-малко от продажбите на предишната версия на фаблета Note 10.

Коментари по темата: „5G смартфоните поевтиняват по-бързо от очакваното”

добавете коментар...

  1. фончо

    Ще поевтиняват 5G, защото вече се работи по 6G. Не е толкова спешно и важно да си купиш нов телефон само заради едното 5G и без нищо друго като нововъведение.

Коментар