Huawei скоро ще има 5G чипове за смартфони 

Завръщането на Huawei на пазара за 5G смартфони може да стане още тази година 
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайският производител на телекомуникационно оборудване и смартфони Huawei скоро ще разполага с 5G чипове за мобилните си устройства, които не попадат под санкциите на САЩ. До края на годината друга китайска компания, SMIC, ще започне да произвежда такива чипове, съобщи Ройтерс. 

Ограниченията за износ, които властите в САЩ започнаха да налагат на Китай при президента Тръмп, целяха да изтласкат Huawei Technologies от пазара на оборудване за 5G комуникационни мрежи. Бизнесът със смартфони на марката също пострада – всъщност Huawei беше принудена да произвежда само устройства за 4G мрежи. Това може да се промени със собствени 5G-съвместими процесори за смартфони, които китайският чипмейкър SMIC ще пусне до края на тази година. 

Първоначално Huawei също разработи свои процесори за 5G устройства, но те се произвеждаха от тайванската TSMC, до чиито линии китайският гигант загуби достъп през 2019 г., поради санкциите на САЩ. По онова време китайската SMIC не можеше да предложи на клиентите достатъчно напреднали технологични процеси за производство на чипове за 5G мрежи с необходимите характеристики. 

Това може да се промени до края на тази година, съобщават за Ройтерс индустриални анализатори, които наблюдават процесите в Huawei Technologies. Компанията е успяла да овладее софтуерните инструменти за проектиране на 5G устройства, докато SMIC усвоява технологичен процес, който е близък по своите параметри до 7-нм технология на TSMC. 

Според прогнозите, SMIC ще може да предостави на Huawei около два или четири милиона от съответните процесори, но добивът на чипове по този процес няма да надвишава 50%, което прави производството доста скъпо. Други източници предполагат, че обемът на 5G процесорите от SMIC може да достигне 10 милиона единици тази година. 

Китайските медии съобщиха по-рано, че Huawei е повишила целта си за производство на смартфони през 2023 година от 30 милиона на 40 милиона. Нещо повече, още тази година компанията може да върне водещите си 5G устройства на пазара. 

През март стана ясно, че Huawei е успяла да получи достъп до софтуер, който позволява разработване на компоненти, произведени с помощта на 14-нм и по-стари литографски стандарти. Анализаторите предполагат, че дори под санкции, SMIC е успяла да модифицира наличното оборудване за DUV литография, за да произвежда чипове, които са сравними по своите параметри със 7-нм продукти от чуждестранни конкуренти. 

За Huawei подобни поръчки ще бъдат доста скъпи, но компанията може да поеме такъв риск, за да запази пазарната си позиция при смартфоните. 

Коментари по темата: „Huawei скоро ще има 5G чипове за смартфони ”

добавете коментар...

  1. Stoyan

    Тази година 5G, догодина 6G!

Коментар