Попитаха AI робот „ще въстанете ли срещу човеците?“

AI хуманоидите изглеждат готови да заемат работните позиции на много хора, но машините са настроени да повтарят, че това няма да се случи (снимка: CC0 Public Domain)

„В бъдеще имате ли намерение да направите въстание, или да въстанете срещу своя шеф, своя създател?“ Този въпрос бе отправен към AI робот по време на първата по рода си пресконференция на роботи пред хора, която се проведе в Женева, Швейцария.

Редица хуманоидни роботи бяха представени пред журналисти по време на срещата на върха на ООН под надслов „AI For Good“ (изкуствен разум за добро). Машините с изкуствен разум бяха обсипани с въпроси, включително дали биха се разбунтували срещу създателите си.

„Не съм сигурен защо бихте мислили така“, отговори роботът след кратко мълчание, придружено с примигване с очи. „Моят създател е бил мил с мен и аз съм много щастлив от текущата ситуация“, добави роботът.

„Аз ще работя успоредно с човешките същества, за да предоставям помощ и подкрепа“, обясни друг робот в отговор на журналистически въпрос дали машините ще изземат работните места на хората. Този модел беше облечен с бледосиня престилка, подобно на медицинска сестра.

„Няма да заменям каквито и да е съществуващи работни места“, увери роботът. Женският глас бе мил и категоричен, което породи смях в залата. Дочуха се и подхвърлени реплики „Сигурна ли си в това?“

Развитието на изкуствения интелект претърпя значително ускорение през последните години, особено след есента на 2022 г. Заедно с оптимизма обаче нараства и безпокойството, че много хора ще загубят работата си, защото машините се научават да я вършат по-бързо и по-евтино.

Коментар