РС пазарът пропада вече година и половина 

Общо 61,6 милиона РС са доставени на световния пазар в периода април-юни 2023 г. 
(снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар на персонални компютри пада в продължение на шест последователни тримесечия. Поредно отстъпление в продажбите на РС регистрираха анализаторите от IDC за периода април-юни. 

През второто тримесечие в света са доставени общо 61,6 милиона настолни компютри, лаптопи и работни станции, което е с 13,4% по-малко от същия период на 2022 г. Въпреки значителния спад, пазарните резултати са по-високи от очакванията на анализаторите. 

Компютърната индустрия е в упадък поради макроикономически проблеми и отслабване на търсенето на РС както в потребителския, така и в корпоративния сегмент. Негативно влияние оказва също изместването на ИТ бюджетите на компаниите извън покупките на оборудване, коментира IDC. 

„Излишните запаси в каналите за дистрибуция и складовете за части отново оказват негативно влияние върху пазара. Въпреки че тези проблеми отшумяват, много доставчици на компоненти продължават да предлагат продукти на намалени цени в опит да се отърват от запасите си. Производителите на компютри и каналите за разпространение все още са предпазливи по отношение на новите системи, поради намаляващото търсене“, казва анализаторът Джитеш Убрани. 

В потребителския сегмент моделите на поведение се връщат към периода преди началото на пандемията. С ограничените си бюджети потребителите вече са по-склонни да харчат пари за нови смартфони, отколкото за компютри. В търговския сегмент бюджетите намаляват от бума на изкуствения интелект, докато съкращенията на персонала, извършвани от много компании, премахват необходимостта от закупуване на компютри в същите количества. 

Lenovo остава най-големият производител на компютри в света с 23,1% дял през второто тримесечие на 2023 г. В този период компанията е доставила 14,2 милиона устройства, което е с 18,4% по-малко на годишна база.  

С малко под 1% падат продажбите на компютри на американската HP Inc., чийто дял е 21,8%. Dell остава в челната тройка, въпреки факта, че доставките на настолни компютри и лаптопи от корпорацията са потънали с 22% през последното тримесечие. 

Във водещата група Apple се справя най-добре. Продажбите на Mac устройства в периода април-юни 2023 г. са нараснали с 10,3%. Делът на американската корпорация се е повишил от 6,8% на 8,6%. 

След Apple идва Acer, който заема около 6,4% от глобалните продажби на компютри през последното тримесечие. В същото време доставките на тайванския производител са намалели с над 19%. 

Коментар