Европарламентът прие „Закона за чиповете“ 

Intel се очертава като основният бенефициент от закона за чиповете на ЕС 
(снимка: Walden Kirsch / Intel)

След предварително изслушване в средата на април, вчера евродепутатите  взеха окончателното си решение относно закона за чиповете. Той беше одобрен с 587 гласа, 10 против и 38 въздържали се. За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен от Съвета на министрите.  

Пандемията разкри уязвимостите в глобалните вериги за доставки, а недостигът на полупроводници повиши цените на индустриалните и потребителските стоки, забавяйки икономическия растеж в Европа. Законът за чиповете цели да увеличи дела на ЕС на световния пазар за производство на полупроводници – от по-малко от 10% днес до поне 20% до 2030 г. 

Законът подкрепя проекти за увеличаване на предлагането на чипове в ЕС чрез привличане на инвестиции и развитие на производството. Освен това документът цели да помогне на малките и средни компании, особено тези в областта на дизайна на чипове, да внедряват по-бързо иновации. 

Програмата за субсидиране възлиза на 43 милиарда евро, съгласно Закона за чиповете. Евродепутатите настояха за 3,3 милиарда евро за изследвания и иновации в сектора на полупроводниците. Те също така подкрепят механизъм за реагиране при кризи и извънредни мерки, които ще включват приоритизиране на доставките на продукти, засегнати от недостиг, и обединени поръчки за страните-членки на ЕС. 

Един от най-големите бенефициенти от новия закон ще бъде полупроводниковият гигант Intel. Проекти в няколко страни от ЕС ще донесат на американската компания няколко милиарда евро финансиране от европейския бюджет. Intel планира да инвестира около 20 милиарда евро само във водещия си проект в Германия, а още 10 милиарда евро ще бъдат инвестирани от германското правителство. 

„Това е истински крайъгълен камък за европейската полупроводникова индустрия, значителен принос към глобалната екосистема и ясен знак, че Европа остава чудесно място за инвестиране. Intel Corporation се гордее, че е партньор в тази амбиция”, коментираха от компанията. 

„С планираното най-модерно съоръжение за производство на силициеви подложки в Германия, наскоро обявената инвестиция в Полша и разширяването на съществуващите ни обекти в Ирландия, ние сме развълнувани да помогнем за изграждане на първата по рода си верига с добавена стойност за производство на полупроводници в Европа“, каза изпълнителният директор на Intel – Пат Гелсингър. 

Коментар