MediaTek срещу Qualcomm: кой доминира в 5G смартфоните

Чиповете на MediaTek са най-предпочитани в 5G смартфоните до 250 долара
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарните анализатори регистрираха значително увеличение на доставките на 5G смартфони, базирани на чипсети от тайванската компания MediaTek. В същото време цифрите при конкурента Qualcomm остават почти непроменени.

През първото тримесечие на 2024 г. са доставени 53 милиона 5G смартфона със SoC от MediaTek, което е с 53% повече спрямо същия период на миналата година, когато на компанията се падаха 34,7 милиона, по данни на Omdia.

На този фон доставките на 5G устройства с едночипови системи Snapdragon от Qualcomm не са се променили толкова забележимо: съответно от 47,2 на 48,3 милиона единици.

В резултат на това, тайванският производител на чипове засили позициите си на пазара за 5G смартфони, като увеличи дела си от 22,8% на 29,2%. Присъствието на американския конкурент Qualcomm, напротив, падна от 31,2% на 26,5%.

MediaTek вече оглавява класацията на най-големите доставчици на чипсети за 5G смартфони, изпреварвайки Apple и Qualcomm. Докладът на Omdia показва също, че други производители на SoC – като Samsung (Exynos), Google, HiSilicon (Kirin) и UniSoC – контролират общо 17% от пазара.

Според анализаторите, предимството на MediaTek пред Qualcomm до голяма степен се дължи на активното разширяване на гамата от 5G смартфони на цена под $250, където доминира тайванският чипмейкър.

Изчисленията сочат, че доставките на устройства в тази ценова категория през януари-март 2024 г. са се увеличили с 62% на годишна база – до 62,8 милиона броя. Именно тук чиповете на MediaTek се считат за най-предпочитани.

Snapdragon си осигури първо място на пазара на 5G смартфони със средни цени, докато Apple е лидер в сегмента на премиум устройствата.

През последните три години повечето производители на чипсети за смартфони преместиха фокуса си от 4G към 5G. Китайският разработчик Unisoc се възползва от шанса да засили позициите си в 4G сегмента и сега е основният конкурент на MediaTek в тази ниша.

Apple, Samsung и Qualcomm, от друга страна, до голяма степен се фокусират върху 5G. В линията Exynos на Samsung делът на 4G чипсетите през първото тримесечие на 2024 г. е бил само 1%, въпреки че преди две години е достигал 77%.

MediaTek обаче не бърза да следва стъпките на своите конкуренти: съотношението на 4G чипсетите в асортимента на тайванската компания остава над 50%.

Според старши анализатора на Omdia Аарон Уест, ситуацията в индустрията на чипсетите за смартфони се формира от две основни тенденции – широкото въвеждане на 5G и разширяването на сегмента на устройствата от нисък клас. MediaTek се възползва най-много от нарастващата наличност на 5G смартфони.

Коментар