Нов рекорд в преноса на данни по оптика: над 400 Tbit/s

Изискванията към предаването на данни по оптика нарастват с развитието на технологиите и приложенията (снимка: CC0 Public Domain)

Световният рекорд за скорост в преноса на данни през конвенционалните оптични влакна беше подобрен и вече надхвърля 400 терабита в секунда (Tbit/s). Той е дело на международна група изследователи, ръководена от британски учени, които счупиха собствения си рекорд.

По-рано групата постигна трансфер на данни със скорост 302 Tbit/s, докато в новия си експеримент фиксира 402 Tbit/s, съобщи за рекорда SciTechDaily. Важното в това постижение е, че учените са използвали обикновени оптични кабели, закупени от магазина, което обещава да подобри скоростта на съществуващите мрежи.

Въпреки напредъка, постигнат в областта на оптичните комуникации, изискванията за честотна лента нарастват както от компаниите и правителствата, така и от обикновените потребители. Този проблем може да бъде разрешен на определена цена, но стремежът е да се избегнат допълнителни разходи.

Решението, предложено от учените, е именно в тази посока – пропускателната способност може да се увеличи без промяна на инфраструктурата, въпреки че ще трябва да се използва ново оборудване за предаване и приемане. Но това очевидно не може да се сравни с разходите за полагане на нови оптични линии.

Изследователи от университета Астън, Японския национален институт за информационни и комуникационни технологии (NICT) и Nokia Bell Labs в САЩ предлагат разширяване на обхвата за предаване на данни.

Традиционно оптичното влакно работи във вълнови диапазони C и L, но изследователите включиха още две ленти: E и S. И накрая, в новата си разработка те използваха още две ленти – O и U. Последната е най-трудна за внедряване, тъй като на пазара няма съответни приемници и предаватели. Затова екип от учени от Обединеното кралство трябваше самостоятелно да разработи и произведе оборудването.

Това откритие може да помогне за увеличаване на капацитета на едно влакно, давайки на света по-ефективна система”, казва д-р Филипс от университета Астън.

Очаква се новоразработената технология да допринесе значително за разширяване на възможностите на оптичната комуникационна инфраструктура, тъй като бъдещите услуги за данни бързо увеличават търсенето на капацитет и високи скорости.

Коментар