Гигабитов пренос през дебел бетон: безжично, вместо с кабели 

Иновативните устройства WaveCore елиминират нуждата от пробиване на дупки в бетона за прокарване на кабели (снимка: Airvine Scientific)

Компанията за безжични технологии Airvine Scientific създаде иновативна система WaveCore, която позволява предаване на мрежовите сигнали през дебели бетонни стени, като елиминира необходимостта от пробиване на дупки и полагане на кабели по сложни маршрути.

Системата може да бъде разгърната бързо в търговски обекти, а сигналът да проникне през дебели бетонни стени и подове. Това спестява на внедрителите необходимостта от дълго чакане за разрешителни за сондиране или прокарване на кабели през асансьори и шахти.

WaveCore се състои от две устройства, които създават безжичен мост – той може да предава данни през бетон с дебелина до 30 см. Средно стените на търговските сгради достигат 20 см или повече. Освен това такива стени често са носещи или се използват за защита на важни помещения като сървърни стаи или помещения за пожарна безопасност.

Системата WaveCore е разработена на базата на съществуващия продукт WaveTunnel, който вече се използва във фабрики, складове, конферентни центрове и други големи съоръжения. Предизвикателството за компанията е било да разработи решение, което може да предава данни със скорости над 2Gbps през бетон с дебелина 30 см.

WaveCore устройствата предават данни през бетон с дебелина до 30 см
(снимка: Airvine Scientific)

Първоначалните тестове на системата при клиенти дават следните резултати: 3Gbps през 20 см бетон, използвайки мост WaveCore за 16-метрова връзка, и 4 Gbps през 30 см бетонна стена в среда с дължина 1,8 м.

WaveCore използва насочени антени, работещи в обхвата 6 GHz (ширина на канала до 320 MHz), за да предава сигнала през стената, както и Wi-Fi 5 (802.11b/g/n) свързаност за контрол на системата. Има WPA3-SAE (AES) криптиране, но не се уточнява в какъв диапазон се използва.

Преносът на данни се осъществява през 1/2.5/5/10GbE порт. Опционално се предлага SFP+ порт. WaveCore консумира 36 W и може да се захранва чрез PoE или външен 12 V DC адаптер. Устройството има размери 261x257x68 мм и тежи 1,8 кг. Може да работи при температури от -20°C до + 55°C.

Коментар