Оптика пренася за секунда 20 пъти глобалния уеб трафик

В нов експеримент японски специалисти пожънаха рекорд в оптичното предаване на данни 
(снимка: CC0 Public Domain)

Всички биха се радвали на по-бърза интернет връзка, а сега инженери от Япония счупиха рекорда по скорост на преноса на данни. Екипът успя да предаде повече от 20 пъти глобалния интернет трафик за една секунда – само през едно оптично влакно.

Ако сте един от малкото късметлии, свързани с най-бързата потребителска интернет връзка в света, навярно се наслаждавате на 10 гигабита в секунда (Gb/s). По-голяма част от хората разчитат на 1 Gb/s връзка, а огромното мнозинство се справят с няколкостотин мегабита в секунда.

Но Националният институт за информационни и комуникационни технологии на Япония (NICT) регистрира абсолютно безумна скорост на предаване на данни от 22,9 петабита в секунда! За да си го представим, един петабит е един милион гигабита, така че това е достатъчно бързо, за да предаде целия интернет трафик в света (измерен за една секунда) 22 пъти по-бързо. И даже има оставаща свободна честотна лента. Дори НАСА получава само 46 терабита в секунда.

За своето постижение NICT се възползва от няколко нововъзникващи технологии. Вместо само едно ядро за предаване на данни, кабелът съдържа 38, всяко от които може да предава данни в три режима за общо 114 пространствени канала. Всеки режим във всеки пространствен канал се състои от 750 канала с дължина на вълната в три ленти (S, C и L) за честотна лента от 18,8 THz.

Като цяло това означава скорост на предаване на данни от 22,9 Pb/s, което е над два пъти повече от предишния рекорд, поставен през 2020 г. Екипът казва, че оптимизирането на корекцията на грешки може да позволи на системата в сегашния ѝ вид да достигне скорости от до 24,7 Pb/s.

Въпреки това не можем да се надявам скоро да използваме подобни зашеметяващи скорости в ежедневието. Супер-влакното може да е отлично за използване, но за появата на подобна оптика на пазара ще са нужни нови мрежови устройства – онези уреди, които кодират и декодират данните.

Постижението на японските учени беше представено на Европейската конференция по оптична комуникация в Шотландия през октомври.

Коментар