Нов рекорд за предаване на данни по стандартно оптично влакно

Преодоляна е още една бариера в предаването на данни по оптични влакна 
(снимка: CC0 Public Domain)

Международен екип от изследователи обяви, че e постигнал световен рекорд за скорост на трансфер на данни през стандартно оптично влакно 125-микрона. Регистрирана е скорост от 1,7 петабита в секунда.

От одобрените стандарти в новото оптично влакно е само неговата дебелина, докато самото то съдържа 19 жила (ядра). Въпреки това са запазени стандартните физически размери на кабела, което ще позволи използване на съществуващата кабелна инфраструктура и ще улесни надграждането на мрежите до следващо ниво.

Разработката беше представена на 46-та конференция Fiber Optic Conference от японски инженери (NICT и Sumitomo Electric), както и от специалисти от Технологичния университет в Айндховен (Холандия), L’Aquila University (Италия) и австралийския Macquarie University, съобщи New Atlas.

Скоростта на предаване от 1,7 Pbps (1,7 петабита, което е 1,7 милиона гигабита или 212,5 терабайта в секунда) не е най-високата пропускателна способност, постигната на оптични влакна. Световният рекорд по този показател, регистриран от скандинавски учени миналата година, е 1,84 Pbps, но с цената на сложна технология за предаване, която не може да бъде внедрена лесно при сегашното ниво на развитие на производството.

Новата разработка, напротив, използва съществуващите технологии както за производство на оптични кабели, така и за елементна база. Също така, използването на стандартна дебелина на оптичните кабели предполага запазване на цялата съществуваща кабелна инфраструктура, което ще позволи модернизиране на съществуващите кабелни мрежи в най-кратки срокове – от 5 до 10 години.

Същността на разработката е преминаване към оптични кабели с 19 жила (ядра). Експерименталният кабел е произведен от Sumitomo Electric, а австралийските партньори създават оптичен стъклен чип (мултиплексор) с гравирани в него вълноводи за разделяне на сигнала от едно ядро ​​до 19 с помощта на лазерен 3D принтер.

По време на демонстрацията данните са предадени по стандартното оптично влакно с рекордна скорост на разстояние от 67 км.

„В университета Macquarie създадохме компактен стъклен чип с вълноводен модел, гравиран в него, използвайки технология за 3D лазерен печат“, разказва д-р Саймън Грос от Инженерното училище Macquarie, един от разработчиците на проекта.

„Това позволява до 19 отделни нишки влакна да се подават едновременно с равномерни ниски загуби. Другите подходи имат загуби и са ограничени по отношение на броя на ядрата”, подчертава д-р Саймън.

Коментари по темата: „Нов рекорд за предаване на данни по стандартно оптично влакно”

добавете коментар...

  1. Кога ще го пуснат?

    В София по домовете на хората, кога ще го пуснат това високо скоростно оптично влакно? Ке падне ли високите цени за Интернет от мобилните тиранозаври?

Коментар