Анализаторите ревизираха прогнозата си за PC пазара

Продажбите на персонални компютри бележат спад през настоящата година
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки доста оптимистичния старт на годината за компютърния пазар, анализаторите от IDC понижиха прогнозите за 2023 като цяло. Те очакват  384,8 милиона компютри и таблети да навлязат на световния пазар, което е с 15,2% по-малко от предходната година.

През март анализаторите прогнозираха 11,2% спад в продажбите на компютри – до 403,1 милиона устройства. Но търсенето на РС и таблети продължава да отслабва, много макроикономически показатели се влошиха или останаха непроменени през последните няколко месеца, отбелязва IDC причините за влошаване па прогнозата.

Ситуацията в глобалната икономика остава трудна и затова потребителите ограничават разходите, а компаниите отлагат покупките. IDC обаче очаква пазарът на компютри и таблети да се възстанови през 2024 г., когато глобалните доставки ще достигнат 403,1 милиона единици, а през 2027 г. може да възлязат на 425 милиона.

Анализаторите от IDC прогнозират, че в петгодишния период от 2023 и 2027 обемът на световния компютърен пазар ще расте средно с 2,5% годишно.

Ддруга изследователска компания, TrendForce, смята, че след рязък спад през януари-март глобалните доставки на лаптопи ще се върнат към тримесечен ръст през април-юни. Анализаторите обаче предупреждават, че годишната динамика ще остане отрицателна.

Освен това, поради продължаващото въздействие на негативни фактори, пазарът на лаптопи вероятно ще регистрира двуцифрено намаление за цялата текуща година. Според оценки на TrendForce, 33,9 милиона лаптопа са били пуснати в световен мащаб през първото тримесечие, което е 13% по-малко от предходното тримесечие и с 39% по-малко на годишна база.

Пазарните наблюдатели цитират продължаващите икономически проблеми като основна причина за спада. Те ограничават потребителската активност и възпрепятстват продажбите на лаптопи на фона на усилията, положени в каналите за дистрибуция, за елиминиране на запасите от устройства.

В опит да компенсират натиска на непродадения инвентар, брандовете за персонални компютри намалиха обемите на ODM поръчки към своите договорни партньори за производство на преносими компютри. TrendForce вярва, че предприетите мерки ще дадат резултати през второто тримесечие на 2023 г.

Като се има предвид очакваното отслабване на излишъка, анализаторите прогнозират възобновяване на тримесечния растеж в доставките на лаптопи. Предполага се, че през април-юни доставките ще се увеличат с 11% спрямо януари-март, достигайки ниво от 37,63 милиона единици.

Въпреки това, в сравнение със същия период на предходната 2022 г., когато доставките на лаптопи достигнаха 45,7 милиона броя, намалението ще бъде почти 18%, отбелязват анализаторите.

Коментар