Скритият любимец сред езиците за програмиране

Програмистите харесват екзотични езици, според ново проучване на Stack Overflow
(снимка: CC0 Public Domain)

Новата годишна класация на най-големия форум за програмисти в света, Stack Overflow, е изненадваща на фона на масовото възприятие от други рейтинги, че Python е любим език на разработчиците. ИТ професионалистите са избрали както най-използван, така и любим език  през 2023 г., но и в двата случая това изобщо не е Python.

Оказва се, че “народният” рейтинг на Stack Overflow е напълно различен от тези, които изготвят частните компании. Например, в рейтинга на Tiobe езикът Python е на първо място по популярност, той е лидер от октомври 2021 г. Но според проучването на Stack Overflow, през настоящата година Rust е най-любимият език за програмиране.

Около 30,6% от респондентите биха искали да го изпробват, а над 84,6% вече имат опит с него и планират да пишат допълнително на Rust. Това са най-високите показатели спрямо всички останали езици. В частност, за Python резултатите са съответно 39,81% и 66,52%, а за JavaScript около 40% и 57,83%.

Млад език

Rust е много млад език, който се разработва от 2006 г. и видя бял свят за първи път през юли 2010 г. Зад него стои бившият служител на Mozilla Грейдън Хоаре. Rust достигна първата си стабилна версия с индекс 1.0 през май 2015 г. Към момента актуалната му версия е 1.7, която беше пусната на 1 юни 2023 г.

Любовта на анкетираните от Stack Overflow към Rust не е неочаквана. Това е чувство, което се засилва у програмистите година след година. Rust беше признат за най-обичания език още през 2021 г., а през миналата година също зае първо място в тази класация, въпреки че тогава конкуренцията беше по-напрегната.

Но през 2023 г. правилата за съставяне на рейтинга бяха леко преработени. По-рано, в продължение на няколко години, авторите на класацията питаха разработчиците какъв език са използвали миналата година и на какъв език биха искали да пишат през следващата година. Новата рейтингова система не попречи на Rust отново да бъде на първо място.

Факторът “тъмна мрежа”

Възможно е програмисти, които обитават предимно тъмната мрежа, също да са помогнали за запазване на лидерството на Rust. Този език е много популярен сред киберпрестъпниците, тъй като все още е сравнително по-рядко използван. С него те мамят анализа на сигнатурата, например, скривайки троянски кон, написан на C, в буутлоудър, създаден с Rust. Хакерите също напълно пренаписват ранните си творения на Rust.

Но нарастващата популярност на Rust сред легалните програмисти може да накара хакерите да загубят интерес към него. В този случай те имат в резерв още по-рядко използвани езици като Go, D и Nim.

Най-популярните езици

Окончателните данни, публикувани от Stack Overflow, са резултат от проучване сред 90 хиляди програмисти от цял ​​свят. Според техните отговори, JavaScript е най-често използваният език през 2023 г. с резултат от 63,61%.

В Топ 3 не попадат нито C, нито C ++, нито C# – тези езици затварят Топ 10 с резултати съответно 19,34%, 22,42% и 27,62%. Вместо това в челната тройка, освен JavaScript, са HTML, който дели второ място със CSS (52,97%), и Python (49,28%).

SQL, TypeScript и Java, както и Bash, също си пробиха път в челната десетка на класацията на Stack Overflow.

Екзотика и динозаври

Според новия рейтинг, през 2023 г. мнозинството от програмистите предпочитат „екзотиката“. Сред любимите им езици са слабо известните Clojure, Elixir, Raku и Zig, за които мнозина вероятно дори не са подозирали, че съществуват.

В същото време ИТ хората наистина не искат да пишат на древни езици за програмиране – те посочват COBOL от 1959 г. като най-мразен. Езикът Matlab е в подобна ситуация, въпреки че е доста по-млад – първата му версия излиза през 1984 г., само няколко години преди дебюта на много по-популярния Python.

AI помощниците навлизат трайно

Програмистите също признават, че са “пристрастени” към виртуалните асистенти. 77% от анкетираните напълно одобряват използването им, а 70% съобщават, че или планират да започнат да използват асистенти, базирани на изкуствен интелект, или вече ги използват и няма да ги изоставят в бъдеще.

Популярността на AI асистентите сред програмистите почти не се влияе от техния опит в професията – сред начинаещите програмисти около 82% използват асистенти, а при опитните това правят около 70%.

Copilot, който се появи през 2021 г., е най-търсеният AI помощник за програмиране в проучването. Той е част от хранилището на GitHub на Microsoft и програмистите го използват, въпреки че краде кода на други разработчици.

Коментари по темата: „Скритият любимец сред езиците за програмиране”

добавете коментар...

  1. Blah

    @Анонимен: понеже пиша на Clojure, да те светна – скобите са по-малко, отколкото си мислиш. 🙂

  2. Анонимен

    Тези екзотики може да са са готини за хоби или безработни, но никой сериозен човек няма да плати да се правите на активни борци против капитализма.
    За да се наложи технология няма значение “народния” вот, нито звездичките и лайковете.
    Elixir изключително нишов и много неподходящ в повечето случаи, Raku, бивш Perl6, след като го мислиха 15г. замениха едно тъпо име с друго такова. На олятият със скоби Clojure пикът му беше преди 10г. очаквайки да вземе по-голям дял в Java екосистемата, не успя и доста хора се пренасочиха другаде.

  3. ИТ Прасето

    Само да знаете какви свинщини се бълват на езика C# и други упадъчни продукти от Майкрософт. Дълги години ще тормози хората и юзъри и писачи драскачи на код.

  4. ще отшуми уебенето

    Няма да го бъде дълго Рая и бума на уебсайтъждии драскачи на код с JavaScript и тем подобни краткотрайни продукти. Скоро ще е пълна отживелица уебенето и драскането на сайтове с клатещи се картинки.

Коментар