Японски учени предадоха енергия и данни по стандартно оптично влакно

Обикновено оптично влакно може да предава едновременно данни и енергия
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от японския телеком NTT направиха интересен експеримент с едновременно предаване на данни и енергия по стандартно оптично влакно. Резултатът е данни със скорост 10 Gb/s плюс енергия с мощност 1 W.

Технологията “Power over Ethernet” за пренос на захранваща енергия и данни по един кабел се използва отдавна, но прехвърлянето на енергия и данни по един оптичен кабел е необичайно постижение. То е дело на изследователи от японската корпорация NTT и учени от Технологичния институт Китами.

Чрез единичен оптичен кабел учените са предали данни със скорост 10 гигабита в секунда (Gb/s) и енергия с мощност 1 W на разстояние повече от 10 км, съобщи Tom’s Hardware. За целите на експеримента е използван конвенционален 125-микронен оптичен кабел с четири влакна.

Всяко от влакната се захранва със светлина с дължина на вълната 1550 нм, която се използва за генериране на енергия в противоположния край, а данните с дължина на вълната 1310 нм се подават в две от влакната. Скоростта на пренос на данни остава на ниво от 10 Gb/s при паралелен пренос на 1 W мощност на разстояние до 14 км.

Твърди се, че ефективността на технологията достига 14 W/km, което се счита за световен рекорд. Подобно решение може да бъде спасяваща алтернатива за пренос на данни и енергия по време на природни бедствия, когато на място няма електричество. В случая оборудването може да бъде захранвано дистанционно едновременно с прехвърляне на данни.

Прокарването на единичен оптичен кабел в зона на бедствие е по-лесно, по-евтино и по-безопасно отколкото изграждане на конвенционална система за захранване. Дори малък дрон може да се справи с такава работа, което дава на технологията много шансове за практическа реализация.

Коментар