Големите вятърни турбини крият риск за инвеститорите

Лопатките на големите вятърни турбини са по-дълги от футболно игрище
(снимка: CC0 Public Domain)

Компаниите за вятърна енергия изглежда трябва да изчакат с внедряването на големи турбини с рекордно висока мощност – те са твърде трудни за инсталиране, отбелязват наблюдателите на пазара.

През последните десет години мощността на вятърните турбини се е увеличила многократно. От една страна, това намалява разходите за производство на електричество от вятърна енергия, но от друга, има риск инфраструктурата да не издържи увеличаването на масата на гондолите (генераторите), по-високите кули и изключително дългите перки, коментира Файненшъл Таймс.

Всяка лопатка на съвременна турбина е по-дълга от футболно игрище, а теглото на гондолите достига 1000 тона, което граничи с максималното натоварване на кораби и кейове.

На първо място рекорди поставят китайските внедрители. Към електрическата мрежа там вече е свързана вятърна турбина с височина на 50-етажна сграда и капацитет 16 MW, а лопатките са дълги 123 м. Следващата стъпка е 18 MW вятърна турбина с височина на 70-етажна сграда и още по-дълги лопатки.

Засега обаче това са уникални единични проекти, които няма да станат масови скоро, дори и при готовност от страна на инвеститорите да вложат средства в тях. Доходността от такива проекти може да не е много добра.

Конкуренцията принуждава играчите на този пазар да увеличат капацитета на офшорните турбини, но флотовете не са проектирани да поемат все по-тежки и по-големи конструкции. Корабите за офшорни инсталации трябва да работят достатъчно дълго – десетилетия, за да се изплатят разходите и експлоатацията им, без това да повлияе на цената на вятърната енергия. Флотът и инфраструктурата на котвените места просто не са готови да поемат ново натоварване.

Инвеститорите, от своя страна, не искат да влагат пари в строителството на кораби с по-голяма товароносимост. Те биха направили това само при дългосрочни договори с всички необходими застраховки, което не прави проектите за офшорни електроцентрали по-евтини.

Според анализатори, има неразбиране относно плюсовете и минусите на сравнително малките вятърни турбини – до няколко MW на инсталация. Наскоро Siemens Energy AG разкри, че една трета от вятърните турбини на компанията имат дефекти, които не могат да бъдат отстранени лесно. И това беше установено без проучване на офшорните вятърни турбини, които са по-трудни за проверка от наземните.

Индустрията може да бъде много неприятно изненадана, ако нещо подобно се появи в офшорната вятърна индустрия. Не случайно експертите призовават за пауза в надпреварата за вятърна енергия, която може да се използва за стандартизиране на производството и експлоатацията на вятърните турбини.

Стандартизацията ще помогне да се избегнат грешки и ненужни разходи за проекти, които могат да бъдат предотвратени просто чрез изучаване на натрупания опит. Освен това общите стандарти ще позволят на всички участници във веригата за доставки да печелят по предвидим начин и по този начин да развиват индустрията с поглед в дългосрочен план, а не с моментни ползи.

Коментар