AI помощник на Google играе роля и на виртуален аватар

Нов AI помощник на Google отменя човека в множество рутинни задачи
(снимка: CC0 Public Domain)

Google е сред най-активните разработчици на технологии с изкуствен интелект, които намират приложение в популярните продукти и услуги на интернет гиганта. Новост от компанията е AI асистентът Duet, който помага в работата с документи, отговаря на имейли и дори замества виртуално човека.

АI помощникът Duet добавя множество нови функции в пакета Google Workspace, от автоматично обобщаване на документи до виртуален аватар, който може да присъства на срещи вместо потребителя, когато последният е зает, съобщи за разработката PC World.

В момента Duet е достъпен само за бизнес потребители на Google Workspace и струва $30 на потребител за един месец (същата сума, която Microsoft взима за своя Copilot в Microsoft 365). Но Google планира и потребителска версия на Duet, която се очаква през следващата година.

Duet може не само да води бележки и да генерира резюме на срещи в реално време, но с помощта на функцията „присъствай вместо мен“ позволява на потребителя да се присъедини към срещата, да достави съобщение на колеги и да получи резюме за преглед по-късно.

Аватарът не е пълноправен виртуален заместител на потребителя, а по-скоро аналог на гласовата поща, но в същото време може да изпраща съобщения, да дава инструкции и да получава отговори (очевидно от други AI системи).

Би било интересно да се наблюдава такава комуникация между две компании, едната от които използва изкуствен интелект от Google вместо работници, а другата – AI от Microsoft. И още по-любопитно – да разберем резултата от тази среща.

Друга AI функция са подобрените автоматични отговори в Gmail – електронната поща вече ще добавя по-дълги, персонализирани отговори, за да спести ценно време на хората. Тази функция ще се появи в Gmail за мобилни устройства, а след това ще бъде допълнена от контекстна функция за „попълване“ на имената на колеги.

В допълнение, Google Chat получава възможност да комуникира “директно” с Duet – подобна функция вече е внедрена от Microsoft, Slack и други разработчици. Освен това Google Meet започва да използва AI за автоматично регулиране на осветлението и звука. AI вече разпознава потребителя и е готов да му предостави собствена „плочка“ в Meet за по-лесно разграничаване от изкуствения интелект.

Workspace придобива и функция за резюмета на множество документи. Google казва, че тези обобщения могат да включват текст, диаграми и изображения, но все още не е ясно дали Duet ще ги създаде в движение или просто ще бъдат изтеглени от съществуващи документи. В таблиците Sheets асистентът може сам да присвои етикет на колона с данни, за да спести време.

В допълнение, новият AI на Google е способен да разработи план или проект за самоорганизация, който след това потребителят може да допълни и подобри. Според разработчика, Duet е достатъчно умен, за да генерира автоматично обяви за работа въз основа на познанията си за организацията, като например наемане на други AI помощници.

Коментар