Microsoft отделя Teams от офис пакетите за пазара в ЕС

Софтуерът за видеоконференции Teams ще се предлага отделно от Office на пазара в ЕС
(снимка: Microsoft)

Microsoft възнамерява да отдели своето приложение за видеоконференции Teams от пакетите 365 и Office 365, предлагани на пазарите в Европейския съюз (ЕС) и Швейцария. Този ход на компанията идва като реакция на официално разследване на интеграцията на Teams в Office, което Европейската комисия започна миналия месец.

Конкурентът Slack подаде жалба срещу Microsoft в Европейската комисия през юли 2020 г. Компанията твърди, че Microsoft незаконно обвързва Teams с Office, като го инсталира автоматично за много потребители, блокира премахването му и скрива истинската цена за корпоративни клиенти.

„Ние правим промени, които се надяваме да помогнат за справяне с настоящите проблеми“, коментира от своя страна Нана-Луиз Линде, вицепрезидент на европейската публична политика в Microsoft, цитирана от The Verge.

Тези промени ще засегнат бизнес пакетите в Европейското икономическо пространство и Швейцария. От 1 октомври корпоративните клиенти в ЕС ще могат да закупят абонамент за Microsoft 365 без Teams на намалена цена или да закупят Teams отделно за €5 на месец или €60 на година.

Промените ще засегнат само нови клиенти. Настоящите потребители ще могат да продължат да използват своите пакети или да изберат нов абонамент, който не включва Teams.

Същевременно Microsoft ще продължи да предлага Teams като част от пакети за малък бизнес. Освен това компанията планира да подобри техническата документация, за да позволи на разработчиците на Zoom и Slack да интегрират по-добре своите продукти с Microsoft 365 и Office 365.

Коментар