Хошла застана зад идеята за 70-часова работна седмица

“Бъдете движени от вътрешните си мотиви, а не от външни, не от това, което другите очакват”, казва Винод Хошла (снимка: TechCrunch, CC BY 2.0 Deed)

От няколко седмици в мрежата се вихри дебат относно производителността на труда, предизвикан от коментара на основателя на Infosys Нараяна Мурти за „70-часова работна седмица“. Видният инвеститор Винод Хошла подкрепи Мурти. Той обаче подчерта, че това предложение не трябва да се приема лично.

Никой не бива да се чувства „нападнат“ от становището в полза на 70-часовата работна седмица, подчерта Хошла, който е съосновател на Sun Microsystems, инвеститор в OpenAI и редица други технологични начинания. С това той отговори на разгневените потребители, които нарекоха предложения от него работен график нечовешки. Тези, които не желаят да работят по 70 часа всяка седмица, просто трябва да са готови да се изправят пред последствията, които следват, добави Хошла.

„За хората, които са се „почувствали нападнати“…, те се нуждаят от терапия за психично здраве. Те трябва да се научат да „се каляват“ и да не се чувстват нападнати. Приемливо е да не работите 70 часа седмично – и да живеете с последствията от изборите, които правите“, подчерта инвеститорът. Той обясни, че становището му се отнася до амбициозните млади хора, които искат да правят кариера, но че има и други начини да се живее, освен да се работи здраво.

„Ако не работите 70 часа/седмично, може да не се сдобиете с най-голямата къща или кола, която да покажете на съседите си, но можете да направите този избор. Много други неща правят хората щастливи. Бъдете движени от вътрешните си мотиви, а не от външни, не от това, което другите очакват: по-високите титли и по-голямата къща не правят човека щастлив“, каза капиталистът.

Коментарът на Хошла бе посрещнат със смесени отзиви от потребителите на социалните медии. Докато някои се съгласиха с него, други заговориха за дисбаланса между дългите часове работа и получаването на заплащане за нея.

„Хората от моето поколение (аз съм на 26) са изключително мързеливи. Всички искат да правят милиони, без да вършат никаква работа. 70-80 часа не трябва да се пренебрегват, защото тази работна етика показва устойчивост и дисциплина. Тези часове ви поставят пред масите“, написа един потребител. „Много хора разбраха погрешно изявлението. Те приеха, че сега компаниите ще искат от тях да работят по 70 часа на седмица. Причината за това са влиятелните лица в социалните медии, които манипулират изявлението, за да спечелят харесвания“, коментира друг.

„Работих повече от 70 часа седмично в стартъп, където работата ми беше страст, в края на 20-те и началото на 30-те години. Това формира основата на моята кариера, въпреки че този стартъп се провали през 2000 г. Но пропуснах 2 години от живота на своя син“, написа трети потребител. „Каква е целта на живота? Има ли някаква наистина смислена причина за нашето съществуване или просто да работим, да печелим, да живеем с тези пари и в крайна сметка да умрем“, негодува друг.

Коментар