Британците пристъпват „внимателно“ към цифрова валута

Гражданите и бизнесът трябва да могат да разчитат на същата безопасност и сигурност с цифровите валути, каквато имат с парите си в момента (снимка: CC0 Public Domain)

Разработването на национална цифрова валута трябва да се извършва „с повишено внимание“, предупредиха британски депутати. Ползите от валутата все още не са ясни, а в същото време, ако бъде пусната, тя трябва да има системи за защита на поверителността и достъпа до парите на гражданите, се казва в доклад на Комитета по финансите.

Банката на Англия и Министерството на финансите провеждат обществена консултация по идеята от февруари насам. В момента те се опитват да формулират как би могла да изглежда подобна система. Очаква се фазата на проектиране да продължи до средата на десетилетието. Валутата евентуално може да бъде пусната преди 2030 г.

Цифровите валути на централните банки (ЦВЦБ) следва да се използват от домакинствата и бизнеса успоредно с парите в брой и банковите разплащателни средства, вместо да ги заменят. Подробностите все още се уточняват.

Това означава, че гражданите трябва да могат да разчитат на същата безопасност и сигурност, каквато имат с парите си в момента. Подобно приложение е различно от криптовалутите, чиято стойност варира и обикновено се управляват от частни компании.

Депутатите от британската комисия по финансите казаха, че има „някои потенциални ползи“ от системата, включително това, че тя може да помогне за създаването на иновации в плащанията и да подпомогне глобалната конкурентоспособност на страната. Експертите обаче казват, че остават отворени въпроси относно това дали положителните въздействия надвишават рисковете и разходите.

„Степента на тези ползи не е ясна. Нито пък е ясно дали цифровата лира е единственото (или най-доброто) средство за постигането им“, казаха депутатите.

Техният доклад предупреждава, че новата валута може да бъде много проследима и да даде на властите достъп до много нови данни за хора – данни, с които може да се злоупотребява. Комисията предупреди и, че въвеждането на национална цифрова валута може в крайна сметка да ускори смъртта на физическите пари в брой – а много хора разчитат на тях.

Председателят на комитета Хариет Болдуин каза, че положителните страни на ЦВЦБ за икономиката първо трябва да бъдат доказани, преди да бъде взето каквото и да е решение за въвеждането на е-парите. „Трябва също така да следим внимателно процеса, за да гарантираме, че дигиталните лири не водят до финансово изключване за тези, които разчитат на физическите пари. Дигитализацията на валутата не бива по никакъв начин да оставя встрани тези хора“.

Около 130 страни по света проучват потенциала на ЦВЦБ. Досега 11 държави вече са стартирали подобни проекти. Още 21 вече са на етап пилотни внедрявания.

Коментар