Банката на Англия не вижда нужда от дигитална лира

Финансистите на Острова имат сериозни разногласия относно въвеждането на цифров паунд
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато министрите на финансите от еврозоната одобриха програма за по-нататъшна подготвителна работа за въвеждане на цифрово евро, управителят на Банката на Англия – Андрю Бейли заяви, че се съмнява в необходимостта от пускане на цифрова лира (паунд) в страната.

През следващите седмици в Обединеното кралство трябва да започнат обществени дискусии относно правната основа за въвеждане на цифровия паунд стерлинг – ако решението е положително, новото платежно средство ще ускори финансовите изчисления, сигурни са неговите поддръжници.

Андрю Бейли обаче заяви на парламентарната комисия по финансите, че не е сигурен относно необходимостта от въвеждане на цифрова лира, съобщи Ройтерс. Банката на Англия наскоро актуализира своята система за брутен сетълмент в реално време (RTGS), която напълно ще замени цифровите пари в сетълментите на едро.

Бейли е също толкова предпазлив относно въвеждането на цифровия паунд в търговията на дребно, като предлага финансистите първо да формулират каква задача ще реши дигиталната лира и след това да се увличат по новите технологии и идеи.

Междувременно финансовите министри на страните от еврозоната подкрепиха продължаването на подготвителната работа за въвеждане на цифрово евро. Тази година трябва да се подготви законопроект, който ще определи мястото на новия паричен формат в законодателството на региона.

Министрите се съгласиха, че цифровото евро трябва да допълва, а не да замества парите в брой – „офлайн функционалността” беше посочена като най-важният аспект, който ще помогне да се направят финансовите услуги по-достъпни.

Коментари по темата: „Банката на Англия не вижда нужда от дигитална лира”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Чиста измама. Целта е да се премахната парите в брой и да се създаде цифров концлагер, пълен с роби, над чиито финанси да имат пълен контрол. Тоест след въвеждане под някакъв предтекст ще се премахнат кеш парите или например чрез финансов колапс и основен базов доход ще се принудят хората, да се откажат от кеша.

Коментар