Япония пуска цифрова йена през следващата година

Цифровите валути постепенно ще навлязат в масова употреба
(снимка: CC0 Public Domain)

Централната банка на Япония ще емитира цифрови йени през следващата година в рамките на пилотен проект, в който ще се включат трите най-големи финансови институции в страната.

Подготовката за пилотния проект, планиран да стартира през 2023 година, вече е в ход. Той предвижда издаване на цифрова йена като официална електронна валута на страната. В програмата ще участват частни финансови институции, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници.



През последните две години Банката на Япония проведе проучване, за да вземе решение за бъдещето на проекта за цифрова валута на централната банка (CBDC). В предстоящия пилотен проект ще се включат трите най-големи японски банки и регионални финансови институции, според информация на Nikkei. Очаква се проектът да стартира през пролетта на 2023 г.

Въпреки факта, че окончателното решение все още не е взето, председателят на японската централна банка Харухико Курода каза още през май, че пускането на цифрова йена в обращение на дребно ще помогне да се осигури непрекъсната и сигурна инфраструктура в страната.

Ръководителят на банката също така призова властите на други държави да засилят усилията за ограничаване на рисковете, които могат да възникнат, когато бъдат пуснати в масово обращение частни криптовалути.

Коментар