Зимбабве подготвя цифрова валута, обезпечена със злато

Цифрова валута може да стабилизира обменния курс на зимбабвийския долар
 (снимка: CC0 Public Domain)

Република Зимбабве възнамерява да въведе цифрова валута, обезпечена със злато. Според ръководителя на местната централна банка Джон Мангудя, това решение трябва да стабилизира обменния курс на националната валута спрямо щатския долар.

Жителите на Зимбаве с малко пари ще могат да ги обменят за цифрови жетони, за да запазят стойността им и да се застраховат в случай на висока волатилност на курса на местната валута. Страната вече е пуснала в обращение златни монети, за да я стабилизира, съобщи Блумбърг.

Официално един американски долар струва малко повече от хиляда зимбабвийски долара, а на черния пазар в столицата на страната се продава за 1750 местни долара.

В допълнение към издаването на обезпечени със злато цифрови токени, спестяванията могат да се съхраняват и в златни монети – все повече от тях се емитират в местно обращение, така че хората в Зимбабве да инвестират по-малко в чуждестранни активи като щатския долар.

Зимбабве напълно изостави хиперинфлационната си валута през 2009 г., като я замени с щатския долар. През 2019 г. се появи нова версия на зимбабвийския долар, но през юни същата година властите решиха да запазят американската валута в законно обращение, за да ограничат бързото покачване на цените.

Африканската страна има доста добре развита практика за онлайн плащания. Още от 2019 г., поради недостиг на пари в брой, повечето плащания се извършват цифрово, най-често с помощта на смартфони. Електронна валута на централната банка тогава не беше обсъждана.

Коментар