Arm разработва собствен процесор за ужас на клиентите си

Arm уплаши клиентите си с разработката на прототип на собствен процесор
(снимка: CC0 Public Domain)

Британската компания Arm, известна с едноименната процесорна архитектура, която лицензира на клиенти предимно от мобилната индустрия, разработва прототип на собствен процесор. Компанията твърди, че това е по-усъвършенстван аналог на процесорите от водещите производители, което породи опасения за конкуренцията в полупроводниковия сектор.

За първи път Arm създава собствен физически процесор. С този ход компанията планира да привлече нови клиенти в подготовката си за излизане на борсата с първично публично предлагане на акции (IPO) до края на 2023 г., отбелязва Файненшъл Таймс.

Предполага се, че в бъдеще Arm ще си партнира с други производители за разработка на нови чипове. За тази цел компанията формира работна група за „нови решения”, която се ръководи от бившия мениджър на проекта Snapdragon SoC и Qualcomm Technology – Кеворк Кечичан.

Arm няма планове да продава или лицензира процесора, а единствено разработва прототип, за да демонстрира технологичните си възможности. Новият Arm чип, който фирмата проектира от края на 2022 г., е най-модерната ѝ разработка до момента.

„Слуховете за първите стъпки на Arm в производството на чипове предизвикаха опасения в полупроводниковата индустрия. Ако компанията направи достатъчно добър чип, тя може да се опита да го продаде като пълноценен продукт в бъдеще. Това ще го постави в конкуренция с някои от най-големите ѝ клиенти, включително MediaTek и Qualcomm”, коментират наблюдателите на пазара.

Arm е една от най-важните британски технологични компании. Нейният бизнес модел се свежда до създаване на процесорни платформи с последваща продажба на интелектуални права за разработване и производство на готови чипове, базирани на различни Arm архитектури.

Коментар