Блокчейн UDPN ще играе ролята на SWIFT за цифровите валути

Цифровите валути на банките скоро може да се сдобият с платформа от типа на SWIFT
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова блокчейн платформа Universal Digital Payments Network (UDPN), обявена от Red Date Technology на Световния икономически форум в Давос, е призвана да обезпечи глобалния оборот на стейбълкойни и цифрови валути на централните банки (CBDC). Платформата ще осигури транзакции и други операции с различни цифрови валути, подлежащи на регулиране.

Според разработчика, UDPN ще служи на същата цел в света на CBDC и стейбълокойните, като SWIFT в света на конвенционалните плащания между финансови институции по целия свят. Стабилните монети, от своя страна, често се разглеждат като удобен начин за заобикаляне на ограниченията, наложени от SWIFT, отбелязва в публикация за проекта SCMP.

В изпитанията на платформата от януари до юни тази година ще участват световни банки от първо ниво, благодарение на които ще стане възможно да се тества интегрирането на цифрови валути в ежедневния бизнес, банковия сектор и сценариите за плащане.

Въпреки че Red Date Technology не разкри имената на банките, които са привлечени в тестовете, на премиерата на UDPN присъстваха представители на Deutsche Bank, Hong Kong and Shanghai Banking Corporation (HSBC), Standard Chartered и Bank of East Asia, което е показателно, че те са сред най-вероятните участници.

Един от тестовете за доказателство на концепцията на UDPN е свързан със CBDC. Ще бъде проучено колко успешно банки и други структури ще могат да издават цифрова валута, базирана на блокчейн токени, и да участват в нейното обращение. Тъй като все още има много малко CBDC в света, разработчиците подчертават, че тези конкретни функции са по-„експериментални” от други.

В същото време CBDC на Китай, цифровият юан eCNY, не се споменава в материалите, въпреки че именно тя е може би най-разпространената цифрова валута на централните банки, широко използвана в икономиката. Китай отдавна предприема стъпки, за да се отърве от зависимостта от SWIFT. През последните години Пекин активно подкрепя блокчейн технологиите, въпреки че цифровият юан не ги използва.

Независимо от това, базираната на блокчейн мрежа (BSN), въведена през 2020 г. от Red Date, China Mobile, UnionPay и Държавния информационен център, е предназначена за широко приемане на блокчейн технологиите в корпоративните ИТ системи без използване на криптовалути.

По-рано представители на Red Dot критикуваха криптовалутите, наричайки ги най-голямата измамна „схема на Понци” в човешката история. Компанията управлява BSN-Distributed Digital Certificate (BSN-DDC) – базирана на блокчейн услуга в Китай, която позволява на местните компании да работят с NFT без никаква връзка с крипто-активи.

Миналия септември BSN стартира публичния блокчейн проект Spartan Network, чиито основни клиенти са компании извън континентален Китай. Повече от 10 организации станаха клиенти само в Хонконг, включително добре известните конгломерати Emperor Group, HSBC, Lan Kwai Fong Group и Maxim’s Group.

Коментар