„Тектонична“ промяна стимулира работата на свободна практика

Икономическата обстановка подтиква фирмите да оценят работата с професионалисти на свободна практика (снимка: CC0 Public Domain)

Новините за поголовни съкращения в най-големите ИТ компании в света валят една след друга. Но не всички от хората, изгубили договорите си, ще останат изцяло без работа. Много от тях ще продължат дейността си – като специалисти на свободна практика. В условията на икономическа несигурност работодателите все повече се обръщат към квалифицираните професионалисти на свободна практика, за да си осигурят ключови умения и функции, но по-гъвкаво и управляемо.

В скорошно проучване сред 1000 американски бизнес лидери ResumeBuilder установи, че близо 60% от фирмите са уволнили служители през последните три месеца и повече от 50% планират да извършат съкращения през първата половина на 2023 г. От тези, които са направили скорошни съкращения, близо 40% планират да наемат работници на договор като външни изпълнители.

Така на практика фирмите ще заменят талантите, които са били освободени, с външни партньори. Показателно е, че, според проучването, повече от половината от фирмите са помолили някои свои служители, ангажирани на пълен работен ден, да преминат към договорна форма на работа.

Нова тенденция в HR областта

Привличането на работници на свободна практика и договорни изпълнители е сред подходите, които са част от най-новата тенденция в областта на човешките ресурси: „тихо наемане“. Това е стратегията, чрез която „организациите придобиват нови умения и способности, без да набират нови хора на пълен работен ден“, отбелязва Gartner.

„Този подход може да помогне за поддържане на ниски разходи за заплати, да подпомогне задържането и да култивира уменията, изградени у хората по време на работата им на стандартен трудов договор“, коментира Емили Роуз МакРей, старши директор по HR практиките в Gartner. „Борбата за набирането на нови таланти на пълен работен ден ще бъде по-слаба в много организации през 2023 г. Очакваме те да се пренасочат към „тихото наемане“ като алтернативно решение за попълване с необходимите умения“.

Според последни данни, на които се позовава Маргарет Лилани, вицепрезидент по талантите в Upwork (борса, която свързва бизнеса с независими професионалисти, работещи на свободна практика), 60 милиона американци са работили като „фрилансъри“ през последните 12 месеца.

„Преживяваме тектонична промяна в представата за работа. Такова нещо се случва веднъж в живота. Квалифицираните професионалисти преосмислят какво искат от кариерата си и гравитират към гъвкавостта, автономността и предимствата на свободната практика“, казва Лилани.

В същото време, добавя тя, несигурната икономическа среда тласка бизнеса да изследва нови решения, за да остане конкурентоспособен, и фирмите намират потенциал в нарастващия набор от квалифицирани независими професионалисти.

Най-търсените умения

Според изследването на Upwork, най-желаните умения, които организациите се очаква да търсят от професионалистите на свободна практика и на договор през 2023 г., са в областта на технологиите, маркетинга, обслужването на клиенти и административната поддръжка, дизайна, счетоводството и консултациите. „С навлизането ни в 2023 г. компаниите вероятно ще търсят независими таланти в по-широк диапазон и с по-висок процент от всякога“, прогнозира Лилани.

Пренасочване на мисленето

Скорошните съкращения означават, че фирмите ще имат много по-голям набор от кандидати, от които ще могат да се възползват, ако желаят да възприемат отдалечената и хибридната форма на работа. „За да се възползват максимално от прехода към използване на работна сила на свободна практика, ръководителите на отделите по човешки ресурси трябва да пренасочат мисленето си: от идеята за придобиване на таланти към идеята за достъп до таланти“, казва Лилани.

Това може също да включва всякакви инструменти – от програми за бонуси до стратегии за интегриране на „фрилансърите“ с вътрешните екипи. В крайна сметка справедливостта трябва да бъде основният фактор, когато организациите се възползват от тези нови набори от таланти, достъпни на пазара.

За бизнеса тази тектонична промяна е добре дошла, единодушни са специалистите по човешки ресурси. „Изводът е, че организациите, които приемат добре работата с таланти на свободна практика и хибридната работна сила, ще имат по-бърз достъп до повече таланти и по-добри шансове не просто да преминат през предизвикателните макроикономически условия, но и да ускорят развитието си в тази ситуация“, обобщава Лилани.

Коментар