Вълна от критики срещу писането на статии от изкуствен интелект

Изкуственият интелект вече пише новинарски статии, но очевидни грешки го издават
(снимка: CC0 Public Domain)

Много статии в американското технологично издание CNET, едно от водещите в света, се пишат от изкуствен интелект. Това разкритие от последните дни предизвика вълна от критики и принуди ръководството да започне разследване на редакционната практика.

Собственикът на уебсайта назначи отговорни лица да проучат ситуацията и да намерят изход от нея, както и да формулират заключения относно бъдещото използване на AI в областта на журналистиката. В момента публикуването на статии, генерирани от изкуствен интелект, в CNET е прекратено, съобщи Engadget.

Не е ясно на какво ниво са взети решения за публикуване на генерирани от AI статии по финансови теми. В същото време служители на CNET бяха уличени в лъжа. Например, представители на изданието твърдят, че статиите, създадени от робота, са били коригирани от специалисти за търсене на грешки и несъответствия. Но именно поради наличието на груби грешки, става ясно, че текстовете имат изкуствен произход.

Но най-голямата грешка е приписването на авторство на текстовете. Съмнителният статус на автора може да се разбере чрез подсказка за автор под псевдонима CNET Money. Ако издателят беше посочил ясно авторството на AI, тогава най-вероятно нямаше да има скандал.

Публикациите на изкуствения интелект могат да се считат за експеримент. Ако AI генерира статии за котки, това няма да предизвика силна реакция. Друго нещо са статиите за финансовия сектор – това е „хлябът” на авторите от съвсем различно ниво.

Публикуването на AI-генерирани статии явно изисква преосмисляне, което собствениците на изданието обещават да направят. Междувременно публикациите на AI са спрени както на уебсайта на CNET, така и на Bankrate и CreditCards.com, собственост на Red Ventures.

Коментари по темата: „Вълна от критики срещу писането на статии от изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. Българин

    Който още не е пробвал chatgpt и dall-e, да се регистрира безплатно и да види за какво става въпрос.

Коментар