Цифровото евро – безплатни транзакции, но не и анонимни

Цифровото евро ще стане официалното платежно средство на ЕЦБ заедно с парите в брой
(снимка: CC0 Public Domain)

Обработката на цифрови плащания в евро ще бъде безплатна, а самата електронна версия на валутата ще стане публично достъпна, заяви Фабио Панета, член на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ). Финансовата институция не иска да се конкурира с търговските банки и да събира лични данни на собствениците на цифрови евра.

Цифровата валута ще бъде официалното платежно средство на централната банка заедно с парите в брой и се счита за по-безопасна от депозит в търговска банка. ЕЦБ смята, че основните функции на цифровото евро и преди всичко транзакциите трябва да бъдат безплатни, както и плащанията в брой, отбелязва Ройтерс.

Търговските банки понякога изразяват загриженост, че техните услуги може да станат излишни с навлизане на цифровата валута, но ЕЦБ не възнамерява да открива сметки за физически лица или да им предлага традиционни банкови услуги, като автоматично дебитиране на редовни плащания за наем или комунални услуги.

За тези операции са необходими подведомствени посредници, които вече са в пряк контакт с потребителите – това са търговските банки. ЕЦБ ще им предостави инструментите за интегриране на цифровото евро в техните платформи или ще пусне собствено приложение за офлайн плащания, но то ще има само основни функции.

И накрая, по отношение на гарантиране на поверителността, ЕЦБ не се стреми целенасочено да получи достъп до личните данни на гражданите, но пълната анонимност също е неприемлива от гледна точка на мерките срещу прането на пари. Ето защо сега законодателите работят върху възможните варианти.

Срокът за пускане на цифровото евро в обращение все още не е уточнен – в момента централната банка проучва аспекти на неговото въвеждане.

Коментари по темата: „Цифровото евро – безплатни транзакции, но не и анонимни”

добавете коментар...

  1. Турбо

    Не са и слава бого

  2. Дм

    свободно не искат

  3. Христо

    Истината са крипто валутите и биткойна. Това е бъдещето. Трябва да има в известна степен анонинмност, права и свободи. Свободен пазар.

  4. ivan

    И какво ще стане с щатските VISA и Mastercard?

  5. :o)

    Каква е разликата със сега? Кой се занимава с пари в брой?
    95% от парите в света са виртуални.
    Цифровото евро отдавна е въведено.

Коментар