Комбинация на твърд диск и лента отваря пътя към 100 TB носители

Сторидж системите може да еволюират към лентови устройства с компоненти на HDD
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителят на сторидж устройства Western Digital реши да комбинира твърд диск и лентово устройство – това решение ще отвори пътя към създаване на 100-терабайтови (TB) носители.

Компанията вече е получила редица патенти, които включват комбинация от дизайни и механизми на твърди дискове и лентови устройства, съобщи TechRadar. Става въпрос за вградени лентови устройства (LTO), в които могат да се поместват компоненти на твърд диск. Такива устройства ще заемат междинно място между обемните, но много бавни ленти и много по-бързите, но не толкова обемни твърди дискове.

Три са най-важните патенти за новия хардуер: 11393498 (главен модул със система за окачване на вградено лентово устройство), 20200258544 (вградено лентово устройство) и 11081132 (вградено лентово устройство с компоненти на твърд диск).

Съдейки по описанието, WDC възнамерява да прехвърли възли за четене и запис, заимствани от твърдите дискове, към касетите с лента. Всъщност, с тази разработка компанията се отдалечава от лентовите устройства и библиотеките, базирани на тях, превръщайки всяка лента в устройство с форм-фактор на твърд диск.

Разбира се, подобно решение ще оскъпи записа на лента. Въпреки това, общите разходи за съхранение на данни на ленти ще бъдат по-ниски, отколкото на твърди дискове в същия форм-фактор. Разходите за съхранение ще варират от $4/TB за лента до $20/TB на твърд диск от корпоративен клас.

Скоростта на достъп до данните на лента ще остане сравнително ниска, въпреки че използването на флаш памет може да облекчи този проблем. Но унифицираният подход ще позволи на клиентите да инсталират вградени лентови устройства в съществуващи решения за мащабиране на дискови подсистеми и много лесно ще реши проблема с липсата на капацитет.

Друг въпрос е как ще реагират на тази инициатива компаниите, които контролират LTO стандарта. Стратегията на такива компании, главните сред които са IBM, HPE и Quantum, включва наличието на скъпи устройства и цели комплекси от библиотеки и евтини ленти.

Western Digital ще трябва да положи значителни усилия, ако иска да вдъхне живот на разработката си. Може би компанията ще бъде подпомогната от нарастващото търсене на ленти, където ще има място за нови предложения. И ако това не се случи, WDC подготвя „резервен вариант” – съхранение на данни на ДНК, въпреки че това е съвсем друга история.

Коментар