Изкуствен интелект пише код. Ще измести ли програмистите?

Изкуственият интелект отправя предизвикателство към разработчиците на софтуер
(снимка: CC0 Public Domain)

Застрашена ли е професията на програмистите? Трудно е да се каже в момента, но един нов проект, базиран на невронна мрежа, която се обучава да пише код самостоятелно, прави особено актуален този въпрос.

Интернет гигантът Google работи в пълна секретност по нов проект с изкуствен интелект, който е способен сам да пише програмен код, както и да го допълва в бъдеще, да го актуализира и дори да прави корекции, ако бъдат открити грешки, съобщи Business Insider. Потенциално, такава система може да отнеме работата на програмистите.



Всъщност Google разработва генератор на код, базиран на невронна мрежа. Все още няма данни от колко време компанията работи по проекта, но е известно, че в момента с него се занимава подразделението Google Labs, а по-рано – до лятото на 2022 г. – проектът е развиван от отдела „X“ на холдинга Alphabet (в състава на който е Google).

Проектът носи кодово име Pitchfork. Според публикацията в Business Insider, стартирането на проекта може да има сериозни последици както за компаниите за разработка на софтуер, така и за частните разработчици.

Сега върху Pitchfork работи нов екип, известен като AI Developer Assistance Team в рамките на подразделението Google Labs. Групата се ръководи от Оливия Хаталски, която от години работи за секретното звено X.

Не е известно откога датира кариерата на Хаталски в Google. Но с нейното пряко участие бяха разработени очилата с добавена реалност Google Glass, пуснати през 2013 г. Освен това Хаталски има принос в създаването и на някои други устройства на Google.



Според вътрешни материали на Google, до които Business Insider е получил достъп, проектът Pitchfork е създаден с цел да научи кода да се пише и пренаписва сам. Инструментът е способен да изучава стилове на програмиране и да пише нов код въз основа на това знание.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект пише код. Ще измести ли програмистите?”

добавете коментар...

  1. дааа

    Админ
    ти знаеше ли че има технологичен балон?
    т.е завътяна световна далавера
    или и ти като Фофу живееш в гейм игра
    пиша ти кат ит колега
    Технологичният балон гръмна: 2022 е брутална за Силициевата долина и работниците в нея

  2. Anonymous

    Оливия Хаталски

  3. ..

    Рядко срещани глупости чета напоследък.

    Този “ИИ” в най-добрия случай се “учи” да копира съществуващ код на базата на сходство между документацията към него и зададеното изискване.

    ИИ е сложен изчислителен модел за съпоставяне на данни по сходство, абсолютно нищо общо с естествен интелект.

    В общия случай тоя CoPilot и подобните нему намират доста посредствени решения, защото те не ги генерират, а ги копират.

    Истината е, че далеч преди програмистите да бъдат заменени, ще бъдат заменени абсолютно всички други. Изключение правят другите хората в сферата на науката и изследванията.

    Така, че Йордане, затягай гащите и си налягай парцалите, щото 99% от хората като теб извършват тривиална дейност, която дори сега може да се автоматизира; просто не достигат програмисти, за да стане това още днес.

  4. Админ

    Жоро и Данчо!
    Добре е че се интересувате от темата, но… “Надути програмисти” няма (или не са точно програмисти). Има прегорели от работа и срокове хора, които са с особен талант – абстрактно и аналитично мислене. Да, и с много учене, многогодишно. Въпреки високите заплати, хора не достигат, вероятно има причина.
    Сега по темата – Microsoft ВЕЧЕ имат проукт, който е в комериална употреба. Нарича се GutHub Copilot. Работи добре, но е още един помощник, в обозримо бъдеще няма шанс да замни хората по 1001 причини, като най-очевдината е че този ИИ пише код в смисъл “напиши функция която намира на-дългата дума в текст” и на е светлинни години от задачи от вида “напиши ми ERP, софтуер за дизайн на промишлени изделия” или каквото там ви се иска да получите за без пари и без “надути програмисти”. Парадокса е че с подобни продукти, всъщност “надутите програмисти” ще взимат още повече, защото ще са по-производителни. И вероятно ще станем още по-надути 🙂
    Между другото, и сърдечните хирурзи взимат добри пари, но и там гледам недостига е голям. Последните два случая на мои близки бяха с лекари от Македония, БГ не достигат и заради по-високите заплати “изсмукваме” хора от там. И тираджиите взимат добри пари, и не знам дали са надути, ама и те не стигат. И т.н. и т.н.
    ИИ в крайна сметка е машина. Вярно че достатъчно развитата технология е неотличима от магията, но на този етап ИИ си остава хитроумна машина. Поне на този етап. Макар и впечатляваща, дори за хора от нашите кръгове.

  5. Georgi

    Ще си изцапат скоро ръчичките с истинска работа The Coding Rats

  6. Йордан

    А дано! Че ми писна от надути програмисти, които се мислят за много велики, защото взимат по няколко хиляди лева заплата.

Коментар