Актуализация на Windows преименува всички принтери

Объркване с принтерите се наблюдава сред поредната актуализация на Windows
(снимка: CC0 Public Domain)

Скорошна актуализация на операционните системи Windows 10 и Windows 11 доведе до неочаквани последици за потребителите. Първоначално те започнаха да се оплакват от внезапно появяване на приложението HP Smart на компютъра им, но проблемът се оказа по-сложен, отколкото изглеждаше.

Според изследване на WindowsLatest, актуализацията преименува различни принтери на „HP LaserJet M101-M106” – както на системите с Windows 10, така и на тези под управление на Windows 11. Предварителните констатации сочат, че този необичаен проблем възниква поради объркване на метаданните, което засяга начина, по който принтерите се идентифицират и показват в операционната система.

През последната седмица на ноември HP изпрати актуализирани метаданни до Windows Update, които бяха предназначени за нейните продукти, но съдържаха неправилна информация. Поради объркването на метаданните, Windows неправилно идентифицира различни принтери като модели на HP.

Тестовете, проведени от WindowsLatest, показват, че грешката е засегнала всички компютри, които са получили актуализирани метаданни от обновлението на Windows, разпространявани от HP. И това няма нищо общо с конфигурацията на компютъра.

Погрешното идентифициране на принтерите като модели на HP на свой ред принуждава онлайн магазина на Microsoft да инсталира приложението HP Smart, тъй като системата смята, че принтерът на HP се използва.

„Ребрандирането” на принтерите изглежда е широко разпространен проблем. Microsoft вече призна за него, премахна неправилните метаданни и работи с HP по заобиколно решение. През следващите дни компанията може да пусне актуализация, за да коригира объркването на метаданните.

За съжаление, този проблем не е лесен за решаване без дългия процес на чиста инсталация на операционната система. Грешката не засяга функционалността на принтерите, а само маркировките.

Коментар