Китай купува повече оборудване за чипове от САЩ и Европа заедно

Търсенето на полупроводници намаля през третото тримесечие, докато Китай усилено купува машини за производство на чипове (снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните разходи за покупки на оборудване за производство на чипове намаляха с 11% през третото тримесечие на 2023 г., спрямо същия период на миналата година, и възлизат на 25,6 милиарда долара, сочи новият доклад на браншовата организация SEMI.

В същото време китайските производители са увеличили покупките с 46%, спрямо второто тримесечие на тази година, и с 42% спрямо третото тримесечие на миналата година. Данните сочат, че Китай купува повече оборудване за производство на чипове отколкото Европа, САЩ, Япония и Тайван заедно.

„Спадът в разходите за оборудване през третото тримесечие на 2023 г. се дължи на по-ниското търсене на чипове”, коментира Аджит Маноча, президент и главен изпълнителен директор на SEMI.

„Китай обаче демонстрира силно търсене и покупателна способност за зрели технологии, което е знак за устойчивостта на индустрията и потенциала за растеж в дългосрочен план”, допълва Маноча.

Докладът, съставен на базата на данни от членовете на SEMI и Асоциацията на полупроводниковото оборудване на Япония (SEAJ), дава обобщена картина на месечните показатели за ефективност на глобалната индустрия за полупроводниково оборудване.

Коментар