Китайски учени с пробив в лазерната технология

Разработка на китайски учени има огромен потенциал за бъдещето на лазерната технология
(снимка: IT Home / Пекинския университет)

Учени от Китай демонстрираха най-тънкия в света оптичен кристал за лазери. Това е забележителен пробив в лазерната технология, според първите отзиви за разработката.

Оптичният кристал е ключов компонент при създаването на лазерни устройства. Новият революционен материал представлява ромбоедричен кристал от борен нитрид с дебелина само микрометри и може да се похвали с драматично подобрена ефективност, съобщи IT Home.

Лазерите играят решаваща роля в различни области като микро-нано обработка, здравеопазване и квантови технологии. Тяхното миниатюризиране е ключова цел на изследователските екипи.

Учените от Пекинския университет са направили пробив чрез използване на нова „теория за съвпадение на ъгловата фаза” и лек борен нитрид като основен материал. Създаденият от тях „ъглов ромбоедричен борен нитрид” демонстрира увеличена енергийната ефективност от поне 100 пъти, в сравнение с традиционните кристали с подобна дебелина.

Ултратънкият кристал постига забележителна ефективност от 8% при преобразуване на оптично удвоена честота в широк диапазон от спектри, което го прави 100 до 10 000 пъти по-ефективен от конвенционалните кристали със същия размер.

Но тази иновация отива отвъд повишаването на ефективността. Ъгловото фазово съвпадение дава на кристалите от борен нитрид способността да контролират поляризацията на светлината, проправяйки пътя за ново поколение лазери с екстремни дължини на вълните, размери и стабилност.

Професор Лиу Кайху, част от изследователския екип, прогнозира, че новата технология може да миниатюризира лазерите до микронно ниво и потенциално да съживи неподходящи преди това материали за създаване на оптични кристали. Откритието крие огромен потенциал за бъдещето на лазерната технология.

Коментар