Работата във Финландия открива нови хоризонти

Филип Попов е супервайзър по визуални ефекти в Troll VFX – креативно студио за визуални ефекти в Тампере, Финландия. Филип има над 26 години опит във филмовата индустрия, натрупани чрез разнообразни проекти в творческата технологична индустрия и професионалния живот на Тампере. Завършил е висшето си образование в Нов български университет със специалност „Информатика”. Говори английски и български език.
(снимка: личен архив)

Историята на компанията Troll VFX – част от творческия екип на която е българинът Филип Попов – започва през 2012 г. С годините тя еволюира от малка местна финландска фирма до силен играч на международната сцена. Днес екипът на компанията създава визуални ефекти за студия и стриймъри по целия свят, работила е за визуалните ефекти на впечатляващи продукции. Наскоро Финландия, най-щастливата държава за живеене в света, стартира кампанията „Experience Tampere”, която цели да привлече в страната ИТ кадри и технологични стартъпи, вкл. от България. Разговаряме с Филип Попов, супервайзър по визуални ефекти в Troll VFX, за това какви са предимствата да избереш живот и кариера във Финлан.

Г-н Попов, какво е специалното на това да работиш в технологична компания в Тампере, Финландия, и какво ви накара да изберете да работите и живеете там?

Винаги съм бил очарован от начина, по който северните народи живеят и възприемат света около тях. Спокойствието, любезността и позитивното мислене си личат в начина, по който работят и взаимодействат помежду си. Истината е, че не бях запознат със „северната философия” преди да отида за първи път в Тампере. Беше чист късмет да започна работа в Troll VFX, като те оставиха специална следа в сърцето ми 🙂

В момента се провежда кампанията „Experience Tampere”, насочена към технологични таланти и стартъп фирми от Европа, вкл. от България, целяща да промотира възможностите за кариерно и бизнес развитие във Финландия. Според вас защо технологичните таланти в България трябва да се заинтересуват от кариерните възможности, които финландските компании предлагат и да кандидатстват за кампанията?

Мисля, че кампанията „Experience Tampere” е чудесна възможност за всеки технологичен специалист в България. За мен лично работата във Финландия откри много нови хоризонти – със сигурност разви професионалните ми умения и ми показа тотално различен подход към работата ми.

Какви биха били ползите за българските технологични таланти да посетят Тампере за 5 дни като част от кампанията „Experience Tampere”?

Според мен, за 5 дни технологичните специалисти от България ще могат да се запознаят отблизо в кариерните възможности тук, да представят своите умения и да изградят контакти за в бъдеще. Също така това е уникален шанс да се потопят във финландската култура и красивия град Тампере.

Какво е да работиш в Тампере? Защо избрахте да развивате кариерата си точно тук?

Отговорът е лесен – забавление! Създадох страхотни приятелства в Тампере и винаги се радвам, когато се връщам в града.

Защо бихте насърчили българите да се впуснат в технологична кариера в Тампере?

Добрите професионалисти винаги са били високо ценени в Тампере. Българите, които започнат технологична кариера в Тампере, със сигурност ще получат страхотна работна среда, невероятно отношение и добро заплащане.

Най-вълнуващият проект на Филип с Troll VFX е заснемането на филма SISU в красивата Лапландия – пътуване, което той никога няма да забрави (снимка: личен архив)

Какъв баланс работа/личен живот се очаква в Тампере?

Като фрийлансър балансът между работата и личния ми живот е малко странен. В един момент може да съм в чужбина и да снимам 3 месеца, а след това да си направя 3 месеца почивка. От кариерния ми опит в Troll VFX мога да кажа, че тук екипът имат доста добър баланс между работа и личен живот. Спокойна среда, усмихнати колеги и всички необходими удобства в студиото, за да се чувствате като у дома си.

Вие сте част от екипа на Troll VFX – креативно студио за визуални ефекти в Тампере, Финландия. Студиото е работило по мащабни филмови проекти като сезон 3 на The Witcher, SISU и др. Разкажете ни за най-вълнуващия си проект от последните няколко години.

Със сигурност най-вълнуващият ми проект с Troll VFX беше филмът SISU. 2 седмици подготовка в Тампере и след това 2 месеца и половина снимки в красивата Лапландия – пътуване, което никога няма да забравя.

Защо Лапландия? Отговорът е RUSKA – на фински това означава „златна есен”. Идеята на Джалмари (режисьорът на SISU) беше да снимаме там през този период и в момента, в който пристигнах, всичко придоби смисъл. Лапландия през есента е най-красивото място, на което някога съм бил. Идеята е, че този период е доста кратък толкова далеч на север, така че трябваше да заснемем всичко, преди да дойде зимата, а повярвайте ми – там зимата идва бързо.

Добрите професионалисти винаги са били високо ценени във Финландия
(снимка: личен архив)

Например, снимахме първата част на преследване на камион в понеделник – всичко бе страхотно, слънчево време. На следващата сутрин трябваше да снимаме камиона отвътре. Представете си как се почувствахме, когато пристигнахме на мястото, а то беше покрито с 20 см пресен сняг? Изведнъж всички кадри, които са планирани да се снимат в реална среда, се налага да се превърнат в кадри с визуални ефекти, заснети на цветни екрани.

Докато снимахме, бях в непрекъснат контакт с колегите в Troll VFX и беше страшно забавно. Тъй като много сцени преминаха от практически към такива с изцяло визуални ефекти, заедно с тях трябваше да се уверим, че сме на прав път по отношение на бюджета.

Коментари по темата: „Работата във Финландия открива нови хоризонти”

добавете коментар...

  1. wordpress

    В Тампере са изтекли доста пари от България още преди 89та чрез наши хора и някои се правят на предприемачи. Предпочитам по-приятен климат и среда, от европейските – Малта, Монако, Кипър, Испания и по-далеч от Северна Нигерия.

  2. Марков

    Най-ценното достижгение на съвременната цивилизация и по-точно на европейската е свободата да пътуваш и живееш където пожелаеш. Страхотно е да о питаш нови възможности.

  3. Цирк

    Доскоро най-депресивната нация с топ позиция по самоубийства а сега изведнъж най-щастливата нация…. хайде мерси. Имайки предвид и климат и слънчеви дни и температури… хайде мерси. Висок стандарт обикновено значи и високи разходи за живот. Има няколко локации в света където софтуерни и IT специалисти са заплатени в пъти над средното и София е една от тях. Дали Финландия е така?

  4. Стан

    технюз, не гонете кадрите от българия, а….

  5. Евро

    Браво, успял е!

  6. Защо?

    Хубаво е във Финландия, но нека се опитаме и тук да създадем същите условия. Не толерирам емиграцията.

Коментар