Какво е важно при избора на екшън камера

Пазарът на екшън-камери е белязан от един бранд, но в действителност има огромно разнообразие от хубави и удобни модели (снимка: CC0 Public Domain)

От любителите на пътешествията до любителите на приключенията – всички искат да имат екшън камера, за да документират своите преживявания. Независимо дали скачаме с парашут или се гмуркаме под вълните, малките снимачни машинки са компактни, здрави и могат да издържат на повече износване от традиционната камера.

Макар да има едно име, което е станало синонимно за екшън камера, в действителност на пазара има много марки, способни да задоволят нуждите на всеки – и да паснат на всякакъв бюджет.

Чудите се какво точно трябва да търсите, когато купувате екшън камера? Ето няколко насоки:

Качество на видеото и честота на кадрите

Две основни характеристики играят роля при избора на екшън камера – това са разделителната способност и честотата на кадрите (fps). Днес най-високата разделителна способност за видео е 4K, но в зависимост от това как планирате да използвате камерата си, такава супер-резолюция може и да не е необходима. Може да се окаже по-добре да закупите по-достъпен модел и да надстроите по-късно.

Също така по отношение на качеството има голямо значение височината на монтажа. Ще трябва да определите дали искате зрителите да могат да виждат гледката от по-високо или по-ниско. От кормилото на велосипеда до каската на главата – изборът на мястото на камерата играе важна роля за качеството на видеото.

Специалистите съветват: когато използвате 4K камера, извлечете максимума от нея, като превключите скоростта на кадрите от 30 fps на 60 fps. Въпреки че вероятно не бихте забелязали разликата с невъоръжено око, промяната на тази честота на кадрите ви позволява да редактирате видеоклипа си впоследствие, показвайки действието забавено. А това има вълнуващ ефект.

Размер, форма и зрително поле

Екшън камерите са замислени да са компактни, но когато става въпрос за размер и форма, все пак има някои съображения.

Ако възнамерявате да монтирате камерата на гърдите си, най-добре е по-обемна, квадратна екшън камера. Ако имате идея да поставите камерата си на дръжка на велосипед или каска, по-добре е да изберете опциите с форма на куршум.

Повечето екшън камери ще предложат своя версия на широкоъгълно зрително поле. Специалистите препоръчват обаче да изберете камера с множество зрителни полета – широко, средно и тясно. Това ще ви позволи да избегнете неприятния момент, при който изображенията изглеждат изкривени и имат ефект на рибешко око.

След известна практика ще разберете кои ъгли са най-добри за заснемането на вашия конкретен спорт или активна дейност. За да бъдат записите вълнуващи, не забравяйте да монтирате камерата на различни места, така че да уловите различни гледни точки.

Стабилизиране на изображението и аксесоари за монтаж

Някои често срещани аксесоари за екшън камерите са системи за монтаж на главата, на каската, на стойката на кормилото на велосипеда, колани за гърдите и телескопични пръти. Тези аксесоари са различни и кои ще изберете до голяма степен зависи от това какво ще снимате.

Стабилността на изображението играе важна роля при закупуването на екшън камера, а аксесоарите за монтаж и приставките са решаващи. Така че когато човек купува подобно устройство, струва си да направи проучване и да разпита познати и приятели за собствения им опит.

Ако дадена марка екшън камера не се предлага с аксесоара, от който се нуждае човек, най-добре е да потърсите други съвместими опции. Тестването е добра идея – ако аксесоарът за монтаж не е надежден, рискуваме да изгубим камерата си някъде насред гората или във водата!

Издръжливост и устойчивост

Предвид това, че всеки мераклия за екшън камера е общо взето наясно какво ще снима, до голяма степен е ясно и какви са изискванията за издръжливост, удароустойчивост, водоустойчивост, прахонепроницаемост. Това, което не бива да се подценява, е как физическите характеристики са съчетани със способностите за снимане, настройките и режимите.

Подводната фотография, например, изисква по-сложни настройки и функции, за да улови преживяванията, отколкото планинското колоездене. Професионален съвет: поиграйте си с различните настройки и режими на екшън камерите, преди да вземете решение.

Живот на батерията и аксесоари за захранване

Повечето екшън камери издържат до три часа непрекъснато снимане, но ако планирате да заснемате преживяванията си само във видеоклипове с висока разделителна способност, това ще изтощи батерията по-бързо. Затова е добре да помислите и още нещо: дали да носите със себе си зарядно устройство или пък да се въоръжите с резервна батерия.

Коментар