Как да си изберем подходяща екшън камера

Качеството на видеото и разделителната способност са решаващи при избора на екшън камера
(снимка: CC0 Public Domain)

Екшън камерите стават все по-популярни в наши дни и то не само сред любителите на екстремните спортове. Но когато пристъпваме към избора на такава джаджа, особено ако използваме подобно устройство за първи път, трябва да сме наясно защо има толкова много модели и вариации на пазара и за какво е важно да гледаме.

Когато става въпрос за екшън камери, трябва да се вземат предвид няколко критерия, освен бюджета. Що се касае до марките, хората първо се сещат за GoPro, но има и други, които предлагат чудесни качество и издръжливост. Би било жалко да ги пренебрегнем!

Качество на видеото – честотата на кадрите има значение

Това е решаващ момент във всяко решение за покупка, подчертават експертите от Contrastly. Качеството на видеото и разделителната способност на екшън камерата трябва да позволяват заснемане на ясни, отчетливи и завладяващи кадри или неподвижни снимки. Днес е недопустимо да се избере нещо по-малко от най-високата разделителна способност, налична на пазара – 4K.

Да, но… те са скъпи. Мераклиите, които си купуват екшън камера за първи път, могат да се пробват и с камера с по-ниска резолюция на видеото. Така ще се научат как да използват камерата, а след това могат да преминат към по-професионален модел.

Наличието на 4K камера обаче не е достатъчно, за да се получат онези фантастични видеоклипове, които харесваме да гледаме онлайн. Важно е да има управление на честотата на кадрите. При снимането на бързи действия е желателно човек да превключи от традиционните 30 кадъра в секунда на 60 кадъра в секунда. О, да – 60 кадъра в секунда позволяват редактиране на части от видеоклипа в т.нар. каданс.

Размер и форма – и колко е важен FOV

Екшън камерите имат различни размери, форми и тегло. Това означава, че в зависимост от намеренията си човек има множество възможности за избор. По-обемните, квадратни камери са по-добри за монтиране на гърдите, докато тези с продълговатата форма на куршум са отлични за монтиране на каската, на дръжката на велосипеда.

При самото снимане позицията на камерата може да се сменя. Да държим камерата на главата си през цялото време ще доведе до появата на скучен и еднообразен видеозапис, затова трябва да предвидим възможностите за смяна на позицията – промяна на гледната точка.

Екшън камерите имат различни размери, форми и тегло
(снимка: CC0 Public Domain)

Почти всички камери имат широкоъгълно зрително поле (накратко FOV). Най-добре е човек да има камера, която позволява избор между широк, среден и тесен FOV. Ако се използват само широкоъгълни кадри, някои изображения ще изглеждат изкривени и ще имат ефект на „рибешко око”. Изборът на най-добрия ъгъл за най-добрия тип екшън/спорт е умение, което човек овладява, след като известно време експериментира с камерата си.

Аксесоари за позициониране

Аксесоарите са важни. Обикновено стандартните аксесоари включват елементи за монтаж на каски, стойки за глава, стойки за кормило, колани за гърди, телескопични щеки и др. Тези джунджурии са от решаващо значение да можем да закрепим камерата към велосипеда, каската, сърфа.

В това отношение нищо не може да бъде по-добра референция от потребителския опит. Струва си човек да прекара известно време в четене на форуми, отзиви и коментари, за да разбере от другите, практикуващи даден спорт, какви аксесоари са важни, кои са надеждни, кои марки имат значение.

Живот на батерията

Повечето екшън камери предлагат до три часа непрекъснато заснемане, преди батерията да се изтощи. Издръжливостта на акумулаторчето е сред най-важните критерии при избора на екшън-камера.

Ако основната цел на потребителя е да заснема видеоклипове с висока разделителна способност, трябва да е ясно, че батерията ще се изчерпва много по-бързо. В такъв случай е добре да се помисли и за наличието на отделна банка за зареждане на батерията на апарата или някаква форма на резервна батерия.

Повечето екшън камери предлагат до три часа непрекъснато заснемане
(снимка: CC0 Public Domain)

Струва си човек да се огледа за други производители, които продават съвместими резервни батерии или захранващи банки за марката и модела на батерията на екшън камерата.

Звук и микрофон

Повечето екшън камери са затворени в защитна кутия и няма как да записват качествен звук. От друга страна качеството на звука е точно толкова важно, колкото и качеството на видеото – никой не може продължително време да слуша записи, които през цялото време пращят, пукат, бучат. Затова индустрията е измислила друго решение: външен микрофон.

Много от производителите предлагат опция за включване на външен микрофон. Но не всички камери имат съответния конектор. Това означава, че при покупката на камерата трябва да се уверим, че има къде да включим този външен микрофон.

Софтуерно пък се постигат редица подобрения на звука, като например филтриране на бученето от вятър и т.н. За по-чистия звук може да помогне и насочеността на микрофона. Все пак това е нож с две остриета и човек наистина трябва да прецени в каква обстановка ще снима, за да знае дали тази насоченост ще му е от полза или пък може да попречи.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар