Formula Е възвърна имидж с известна марка

След отлив на немски производители Formula E успя да привлече Masserati
(снимка: CC0 Public Domain)

В състезателната серия за електрически двигатели Formula E ще видим нов производител. Италианската автомобилна компания Maserati ще се включи в гонките, което навярно е отличен начин да рекламира своите предстоящи електрически модели возила – купе, кабриолет и SUV. Трите ще се появят като серия под името „Maserati Folgore”.

Това е добра новина за Formula E, след като редица немски OEM производители напуснаха през последните сезони, включително Mercedes-EQ. За организаторите на Formula E появата на Maserati не е съвсем като привличането на Ferrari – а инициаторите на състезанието никога не са криели желанието си да вкарат именно тази марка в серията – но със сигурност включването на подобна известна марка е добре дошло. Дебютът на Maserati се планира за сезон 2023.

„Много сме горди, че се завръщаме там, където ни е мястото като протагонисти в света на състезанията”, коментира изпълнителният директор на Maserati Давиде Грасо, цитиран от Arstechnica. „Имаме дълга история на постижения от световна класа в състезанията и сме готови да стимулираме производителността в бъдеще”.

Сега анализаторите и феновете имат време да спорят и залагат кой известен пилот ще привлече Maserati за първото участие в електрическата Formula.

Междувременно идеята и Ferrari да се присъедини към Formula E първоначално беше категорично отхвърлена от тогавашния шеф Сержо Маркионе. В последно време обаче има индикации, че Ferrari „има интерес към изследване на моторните спортове отвъд Formula 1” като опит да задържи инженерния си екип на фона на новия „разходен таван” на F1, който ще пореже бюджета на отбора от около 463 милиона долара през 2019 до „едва” 140 милиона долара през 2022.

Коментар