Задава се Формула 1 за електромобили

Международната автомобилна федерация (FIA), създадена от Европейския съюз, планира да проведе шампионат Формула 1 за електромобили. Организаторите се надяват по този начин да повишат екологичната осведоменост на обществеността и в резултат да бъде ускорено възприемането на електромобили.

Президентът на FIA Жан Тод и еврокомисарят Антонио Таяни преговарят за по-бързо придвижване на плана. В рамките на FIA вече е създадена електрическа спортна кола, която ще участва в надпреварата, съобщи GreenTech.bg.

Искаме колкото се може по-скоро да се повяват нови категории автомобили, с нова енергия, казва Тод. Първият сезон на Формула 1 с електрически коли вероятно ще започне през 2013 година. Таяни пък се надява тези състезания да сложат началото на преобразуване на европейския автопарк.

Днес почти всеки голям автопроизводител предлага и електромобили. Повечето хибридни и електрически возила обаче не могат да се сравняват по скорост с традиционните коли и не намират място в спортните състезания.

„Електрическата” Формула 1 цели да покаже, че висока скорост може да бъде достигната и без замърсяване на околната среда. Според оценки на експерти, за да мине пълния цикъл на състезанието, един автомобил харчи 2947 литра бензин.

Коментари по темата: „Задава се Формула 1 за електромобили”

добавете коментар...

  1. 0877221186

    яки коли са ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ хем екологично чисти хем безшумни а и са освободени от данъци и такси понеже не замърсяват околната среда и се движат с електричество а не с дизел или бензин и двата вида гориво са силно токсични и миризливи да не говорим за газта тя пък е взривоопасна и миризлива електричеството е евтино и не мирише просто си вкл.зарядното и си допълваш батерията на електромобила

Коментар