Apple патентова хибриден E-Ink/LCD дисплей

Apple е подала патентна заявка, свързана с хибриден дисплей, съчетаващ два типа технологии – E-Ink и течнокристална (LCD), които могат да са активни едновременно в различни секции от екрана.

Идеята е цветният LCD режим да се използва за гледане на динамично съдържание, напр. видео, а монохромният E-Ink да показва статичното съдържание – напр. текст, пише AppleInsider.com.

Технически, хибридният екран ще се реализира чрез поставяне на полупрозрачния E-Ink панел над течнокристалната матрица (LCD) или OLED. Най-отгоре ще има сензорен панел, чрез който потребителят ще взаимодейства с устройството. Двата режима ще могат да бъдат едновременно активни в различни секции от екрана.

В хибридния екран на Apple най-отдолу се разполага LCD дисплеят за гледане на видео, над него е E-Ink дисплеят за текст, а най-отгоре се поставя сензорният панел, чрез който потребителят взаимодейства с устройството

E-ink дисплеите, наричани още „електронна хартия”, имат предимство, че не изискват задно осветяване, за да работят. Четенето на тях е по-лесно на пряка слънчева светлина. Най-популярното устройство за четене на е-книги – Kindle на Amazon – използва именно E-Ink дисплей.Патентната заявка на Apple носи името “Системи и методи за превключване между дисплей за електронна хартия и видео дисплей”. Тя описва хардуер, който може селективно да превключва двата типа екрани.

Дисплеите от тип LCD (течнокристални) и OLED (органични светодиоди) са идеални за съдържание с висока резолюция и цветове. E-Ink, от друга страна, са идеални за статично черно-бяло съдържание, най-вече текст.

Apple предлага екран с множество съставни зони, в които може да се показва съдържание в двата режима – е-хартия и видео – по едно и също време. Подобен екран ще има независимо активирани подсветки, които ще осветяват съответните зони, когато е необходимо.

Очаква се хибридният дисплей да намери приложение в нов модел iPad. Потребителите ще могат да превключват динимично целия екран или части от него от пълноцветен режим в икономичен черно-бял режим за четене на текст и друго статично съдържание.

Коментари по темата: „Apple патентова хибриден E-Ink/LCD дисплей”

добавете коментар...

  1. кakvoenovoto.com

    Аpple се усъвършенства все повече, склонни сме да очакваме още повече постижения от компанията.

  2. .I.

    яко !

Коментар