Човек прекарва средно 4,8 часа на ден в мобилни приложения

Мобилните устройства чупят рекорди в прекарано време, изтегляния и приходи
(снимка: CC0 Public Domain)

Хората прекарват средно по 4,8 часа на ден на мобилните си телефони, според компанията за мониторинг на мобилни приложения App Annie. Докладът отчита, че през 2021 година различни приложения са били изтеглени 230 милиарда пъти. В този процес са изразходвани 170 милиарда долара.

TikTok е най-тегленото приложение в света. Потребителите са прекарали 90% повече време там в сравнение с 2020 г., според данните на App Annie, на което се позовава публикация на BBC.

„Големият екран бавно умира, тъй като мобилните устройства продължават да чупят рекорди в почти всяка категория – прекарано време, изтегляния и приходи”, казва Теодор Кранц, главният изпълнителен директор на App Annie.

Мониторинговата фирма прогнозира, че до втората половина на тази година TikTok ще надхвърли 1,5 милиарда активни потребители месечно. Седем от всеки 10 минути са били изразходвани в социални, фото и видео приложения, се казва в доклада.

Някои от тенденциите, забелязани в изследването, говорят за промени в начина на живот, особено след пандемията. Например, хората прекарват много време в приложения за пазаруване – повече от 100 милиарда часа в световен мащаб.

Има и огромен ръст на приложенията за поръчка на храна и напитки – като UberEats и Grubhub. Броят на сесиите на такива приложения е нараснал до 194 милиарда през 2021 г., според проучването – с 50% повече спрямо предходната година.

Приложенията за здраве и фитнес също се радват на растеж. Загатвайки за все по-голям акцент върху психичното благополучие, приложенията за медитация като Headspace и Calm са набрали забележителна популярност – особено сред младите хора.

Разходите за приложения за запознанства пък са нараснали до над 4 милиарда долара, което е 95% увеличение спрямо 2018 г., сочат още данните на мониторинговата фирма.

Коментар