MGCOOL Explorer Pro – достъпен и функционален 4К видеорегистратор

MGCOOL Explorer Pro снима видео в няколко резолюции, от скромната 720p до впечатляващата 4K

Безобразията по пътищата мотивират все повече водачи да монтират видеорегистратори по своите автомобили, мотоциклети или велосипеди, когато се движат по асфалта (и не само). MGCOOL Explorer Pro е едно добро решение за тази цел – най-вече за автомобили. С възможността си за снимане на 4K видео и „забавен кадър” той може да „разкаже” достатъчно детайлно историята на всяка случка.

Технически възможности

MGCOOL Explorer Pro снима видео в няколко резолюции, от скромната 720p до впечатляващата 4K. За записите с много висока разделителна способност са възможни два режима с по 30 кадъра в секунда:

  • 4K 30 fps и 2,7K 30 fps

За по-масовите резолюции скоростта на снимане може да достигне и до 120 кадъра в секунда:

  • 1080P 60 fps / 1080P 30 fps
  • 720p 120 fps, 720p 60 fps, 720p 30 fps

Статичните снимки се предлагат с резолюции 16 мегапиксела (M), 12M, 8M, 5M и 3М. Трябва да се има предвид обаче, че матрицата е 8-мегапикселова, тоест 16М и 12М се постигат чрез софтуерна екстраполация. Това обичайно означава, че размерът е за сметка на качеството.

В сърцето на камерата има чипсет  Allwinner V3 SOC и сензор Sony IMX179. Батерията е с капацитет 1050mAh, което би трябвало да е достатъчно за 100 мин. запис при 4K 30fps. Екранът е с диагонал 2 инча. Водоустойчивостта позволява потапяне на дълбочина до 30 м с водоустойчив калъф.

Лещата на MGCOOL Explorer Pro е Sharkeye 6G с обхват 170˚. Тя е с намалено „fisheye” изкривяване.

Интерфейси

Четири бутона и няколко порта правят възможно общуването с това устройство. Отпред, до лещата, е бутонът за включване и изключване. Той служи и като бутон „меню” за навигиране в софтуера на камерата.

Отгоре, в дясната половина – точно там, където на фотоапаратите обичайно се намира спусъкът – е разположен именно бутонът за снимане, съответно за начало и край на видеозаписа.

Нагоре и надолу по менюто се навигира чрез два малки бутона тип „стрелки”, разположени отстрани на тялото на регистратора.

Micro-HDMI за връзка с външен дисплей и Micro-USB порт за зареждане и за трансфер на снимките са разположени отляво на корпуса. Пак там има и слот за Micro-SD картата, която ще съхрани кадрите и видеото.

Комплект

Регистраторът MGCOOL Explorer Pro идва в комлект с базовите аксесоари, необходими за работата му. Това включва водоустойчив калъф, скоба, щипка, USB кабел за зареждане и пренос на данни, две пластини за прикрепване (напр. на стъклото на автомобила), една щипка за велосипед, Т-конектор. Изглеждат много здрави, но конструкцията за монтиране на велосипед е доста хлабава. Въпреки стягането тя позволява на регистратора да се накланя при по-осезаемо сътресение. Това се явява проблем при движение по неравни терени, каквито са много от улиците у нас, а за запис по време на планинско вело-спускане просто не може да се мисли. Алтернативата е да се намери различен начин на закрепване чрез ремонт на стойката „по български”.

Батерията е сменяема. Отворът за достъп до нея е разположен отдолу на корпуса, а отварянето на капачето е изключително трудно. За щастие не се налага батерията да се вади често, защото тя се зарежда чрез mini-USB порта. В случай, че трябва да бъде подменена с нова, капачето се отваря с помощта на здраво острие.

Водоустойчивият калъф се заключва стегнато и много добре. Клипсовият механизъм за затварянето му издавя рязък, отчетлив звук на щракване. Бутоните върху него са плътни, здрави. Снимането под вода е безопасно и сигурно.

Видео, снимки, таймлапс, каданс

Качеството на записа е съвсем прилично за подобен род камера. Цветовете са светли, добре разпознаваеми. Те нямат яркостта и наситеността на традиционен фотоапарат или смартфон-камера, но безспорно са много добри като за видеорегистратор.

Голямата леща намалява значително изкривяванията, които са типични за този род оптика. Снимките изглеждат доста правилно.

Настройките за снимане, които са достъпни в този регистратор, позволяват много добър контрол над записа: експозицията варира от -3 до +3, балансът на бялото предвижда режими за слънчево, облачно, флуорисцентно осветление, осветление от нажежаема жичка и автоматично управление.

Режимите на видеозапис включват стандартния запис със зададената резолюция, както и „драма” или снимане в каданс. Има и възможност за интервално снимане в серия – например по 5 кадъра в секунда, което генерира таймлапс-видео. Тези режими определено създават удоволствие от заснемането на интензивни занимания и други дейности „на скорост”, но също така биха могли и да са полезни в критични ситуации – например за разчитането на регистрационен номер на автомобил, заснет при нарушение на пътя.

Ако има нещо, което липсва на MGCOOL Explorer Pro при снимане, това е стабилизацията.

Подобно на други видеорегистратори и този не се справя много добре при слаба светлина. Ако човек иска да снима на тъмно с него, ще трябва да си предвиди осветление – челник например.

Смартфон приложение

Приложението за управление на MGCOOL Explorer Pro е достъпно за IOS и Android. Работи стабилно. Удобно е за управление на регистратора. На практика дава достъп до същите функционалности, които има камерата, и нищо повече – но това е съществено, защото след монтирането на регистратора може да се окаже неудобно да се наблюдава малкият ѝ дисплей и да се контролират настройките.

За да се свърже към телефона, регистраторът изобщо не използва мобилни данни. Вместо това камерата генерира собствена wi-fi мрежа. Мрежата се активира чрез менюто на MGCOOL Explorer Pro, при което на малкия екран се изписват името на мрежата и паролата за достъп до нея. От самото софтуерно приложение тази парола може да бъде сменена.

Накратко

MGCOOL Explorer Pro е удобен, функционален видеорегистратор с много добро качество на снимките и видеото, които заснема, с удобни специални режими на снимане като каданс и таймлапс. Най-ценно, разбира се, е високото качество на видеото, което достига до 4K. Подводното снимане е огромно удоволствие. Аксесоарите за закрепване трудно издържат на по-осезаеми сътресения, което налага известно „надхитряне“ за снимане от велосипед или каска, например, но за снимане в автомобил MGCOOL Explorer Pro е просто перфектно решение.

Цени и наличност

Видеорегистраторът MGCOOL Explorer Pro е достъпен за покупки от глобалния онлайн магазин GearBest. Цената на устройството в момента е само 33,17 евро, като най-евтиният начин за доставка оскъпява продукта с 1,42 евро.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар