Apple отново превиши 1 трилион долара

В момента Apple е втората най-скъпа компания в света след Microsoft (снимка: Apple)

Пазарната капитализация на Apple надхвърли 1 трилион долара след представяне на новите смартфони във вторник. Това сочат данните на борсата Nasdaq, където се търгуват ценните книжа на американския производител на потребителска електроника.

До затваряне на борсата на 11 септември котировките на Apple възлизаха на $223,59, което е увеличение с 3,18%, в сравнение с предходния ден. При електронната търговия акциите на компанията се покачиха с още 0,91% до $225,63. В резултат на това пазарната капитализация на Apple достигна 1,01 трилиона долара.

Според агенция Ройтерс, Apple има най-голям принос за растежа на индексите S&P 500 и Nasdaq в сряда. На 11 септември американските фондови индекси като цяло показаха растеж на фона на решението на китайските власти да не облагат с данък 16 стоки.

„Пазарът все още вярва, че е възможна реална сделка и всички тези движения в Белия дом и Китай са просто тактика на преговори”, заяви Тимоти Гриски, главен инвестиционен стратег в Inverness Counsel.

За първи път капитализацията на Apple надхвърли 1 трилион долара през август 2018 г. Тогава компанията първа в историята проби нивото от един трилион – Apple стана и най-скъпата в света с 1,006 трилиона долара. През ноември 2018 г. обаче компанията загуби статута си на лидер, а пазарната й стойност падна под 1 трилион долара.

В момента Apple е на второ място в списъка на най-скъпите компании в света. Тя е под от Microsoft, чиято капитализация в сряда, 11 септември, нарасна до 1,04 трилиона долара. В челната тройка се включва и Amazon с капитализация от 901,75 милиарда долара.

Коментар