Големи US телекоми отложиха пускането на 5G

Безжичните 5G сигнали може да попречат на самолетната електроника
(снимка: CC0 Public Domain)

Някои от най-големите телеком оператори в САЩ се съгласиха с искането на правителството за отлагане на пускането на 5G услуги тази седмица. AT&T и Verizon първоначално отхвърлиха искането, но по-късно приеха да отложат старта на новите си мрежи от пето поколение.

Министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутигиг и Федералната авиационна администрация (FAA) отправиха искането поради опасения относно безопасността на въздухоплаването, припомня BBC. Това стана, след като производителите на самолети предупредиха, че безжичните 5G сигнали може да попречат на чувствителната електроника на самолетите и това ще доведе до смущения в полетите.

Като компромисно решение телекомите предложиха да забавят пускането на 5G услугите около летищата в САЩ за шест месеца – като временна предпазна мярка. Подходът наподобява вече възприетия във Франция.

Миналия месец шефовете на двата най-големи производители на самолети в света, Airbus и Boeing, посочиха, че „смущенията от 5G биха могли да повлияят неблагоприятно върху способността на самолетите да работят безопасно”. По-конкретно 5G сигналите може да нарушат работата на високомерите на самолетите.

И двата телекома съобщиха, че са приели предложеното двуседмично отлагане късно в понеделник. „Наясно сме, че авиационната безопасност и 5G могат да съществуват съвместно – и сме уверени, че по-нататъшното сътрудничество и техническата оценка ще успокоят всички проблеми”, заяви по този повод говорител на AT&T.

FAA, от своя страна, благодари на телекомите за решението на отложат старта на 5G мрежите си.

Коментар