Топ 5 прогнози на Бил Гейтс за 2022 г.

Социалните медии са в основата на недоверието и разделение в обществото, смята Бил Гейтс
(снимка: Gates Notes)

С настъпването на новата година си пожелаваме да сме здрави и щастливи, да има мир и радост по света. Какво наистина ще се случи – никой не знае. Ето какви са очакванията и предвижданията на един от най-влиятелните хора на Земята – Бил Гейтс.

1. иРНК ваксините ще си останат най-важният резултат от пандемията

Пандемията навярно ще приключи, но технологията на иРНК ваксините ще остане. Въздействието на този научен пробив ще надживее настоящата пандемия, казва Бил Гейтс в обширна блог публикация, резюмирана от The Infographics Show. Пандемията, според него, ще стихне през 2022 година. Натрупаните знания и новият метод за разработване на ваксини обаче ще помогнат за усъвършенстване на медицината и за справяне с редица заболявания, които тормозят човечеството, включително и рака.

2. Правителствата ще се заемат да регулират социалните медии

Светът отдавна се е превърнал в „глобално село”, защото можем да общуваме с всекиго и навсякъде, благодарение на цифровите технологии. Но това доведе със себе си и нови предизвикателства. Недоверието към правителствата е едно от тях.

Доверието е особено важно, ако искаме да накараме хората да подкрепят големи нови инициативи, насочени към разрешаване на кризи със значителни размери, казва Гейтс. Той цитира индекса на доверието на Edelman за 2021 г., който показва, че доверието към правителствата намалява с тревожни темпове в световен мащаб. За съжаление повечето хора не вярват на правителствата и вместо това даже ги обвинят, когато се случи нещо лошо.

Тъй като социалните медии са в основата на задълбочаващото се недоверие и разделение в обществото днес, Гейтс подкрепя идеята, че ще са нужни регулации, за да се определи как дадена технология може да бъде използвана от даден човек или от дадена организация.

Милиардерът смята, че правителствата могат да прилагат подобни правила, които контролират какво се излъчва по телевизията и какво може да се говори в социалните медии. Той обаче признава, че е важно колективно да решим как трябва да работи подобен механизъм и как да бъде наложен.

Гейтс е убеден, че ако не решим проблема с доверието, това ще задуши дори най-иновативните решения.

3. Дискусията за климата ще ни тласне към прогрес

Дискусиите за климата ще продължат, а когато участниците са ентусиазирани и поемат конкретни ангажименти, според Бил Гейтс, ще можем да имаме общество, в което интроспекцията и адаптацията стават основа.

Той очаква нови ангажименти за инвестиране в чисти технологии, намаляване на емисиите на метан, забрани за обезлесяването до десетилетие и подпомагане на фермерите да се адаптират. Всичко това, според милиардера, не са случайни елементи; те ще са резултат от преднамерена и старателна работа от страна на всеки, който се интересува от опазването на планетата, за да гарантираме, че изменението на климата е основен принцип в решенията, които се вземат.

4. VR и дигитализацията ще добият по-важна роля

По време на разгара на пандемията се случиха и хубави неща: започнахме да използваме иновативни технологии, за да работим и живеем. Може би утрешният ден дойде малко по-бързо, отколкото се очакваше – поне що се касае до технологиите.

През 2022 г. следва да очакваме повече дигитализация и повече прилагане на технологиите за дистанционна работа и електронна търговия. Гейтс подчертава потенциала за непрекъснато експериментиране, което неизбежно ще доведе до промяна на парадигмата в производителността и всичко останало.

В новата реалност работните места ще са по-различни, навярно голямата част от тях – отдалечени, използващи дигиталните технологии и софтуера, за да правят това, което доскоро се правеше само лично на място. Технологиите за работното място ще се развиват с още по-големи крачки през 2022 г. Виртуалната реалност (VR) ще променя все повече индустрии.

5. Образованието ще прегърне цифрови инструменти за „изграждане” на нов вид ученици

От разсъжденията на Гейтс ясно се вижда, че персоналното обучение скоро ще е част от миналото. Концепцията за дистанционно обучение няма да бъде толкова чужда през 2022 г. Все повече цифрови инструменти ще помагат на учениците и студентите да учат, независимо от местоположението им.

Необходими са достъпни хардуер и софтуер, за да могат младежите да учат. За Гейтс големият проблем не е в липсата на лично общуване, а в е „цифровата пропаст” по отношение на достъпа до електронно обучение.

Все по-динамичните учебни програми ще се адаптират към специфичните нужди на учащите и ще бъдат по-гъвкави с нарастване на търсенето на цифровизация, прогнозира още Гейтс. Той обаче подчертава, че физическите класни стаи няма да изчезнат. В края на краищата, електронните книги не донесли смъртта на книгите, нали?

Следователно по-голямата дигитализация на обучението през 2022 г. ще бъде отлично допълнение към реалното учене в класната стая. И учителите, и учениците ще се възползват много от дигитализацията през 2022 г.

Коментари по темата: „Топ 5 прогнози на Бил Гейтс за 2022 г.”

добавете коментар...

 1. Чебурашка

  Ахахахаха, за китайския вирус, разработен най-вероятно в китайската лаборатория е виновен КОЙ ? – познахте, американците, кой друг 😀 😀
  Тия китайски управляващи, ако толкова лесно допускат американците да си правят у тях, квото си искат, що не подават оставки?
  Ааа, припомних си, щото чугуни никога не са виновни, и 50 и 100 милиона да изтрепят от свойте, другите все ще имат някоя трескичка в окото. И господ да слезне, те пак ще му намерят кусури, с които да се извиняват, за да не се подобрят 😀
  Какво ли мислят психиатрите за това състояние?

 2. Боби

  Целта на отбрани хора в САЩ е изследване на групи хора в различни райони чрез ваксината, за да могат да променят ДНК така че да живеят до 200години.

 3. Бай Гошо

  Дами и господа,това е дяволът в човешка форма.Благодарение на него и най-вероятно 20-30 други дяволи пръснати по света като него,сме в това положение, ковид,тотално затъпяване,завист,унищожаване на икономики и.т.н. Няма ли кой да го светне?

 4. Anonymous

  “Предвиди” и до 3 години нова пландемия с 20 пъти по-опасен вирус…

 5. J

  Татяна, айде изтрий го тоя Windows най-накрая, какво се чудиш. Или само така си говориш а?

 6. Х

  Разбира се

 7. Bon Jovi

  ….
  Най открито каза навремето каза че ,човешката популация е виновна за глобалното затопляне и ако се свърши много “добра ” работа чрез протвозачатьчни средства ,ВАКСИНИ и други методи,
  може да се намали населението на земята с 10-15%..
  ЗА този психо и физио терор е виновен той (главен инвеститор в Модерна и Пфайзер), и много други сред които ся и предателските БГ медии.
  ….

 8. Нидидоджхинот

  Няма значение какво готвят ,важното 3хората да бъдат сплотени и заедно ,тогава ще се върнем към нормалния живот а не дистанционно обучение и разни такива глупости

 9. Anonymous

  Тя за това беше тази измислена пандемия!Просто изследвания на реакция подготовка за всичко това описано в изказването му.Жалко ,че този тунингован грип отне невинни човешки животи!А още по жалко ,че сме Американски експериментални мишки,но управниците ни са продажници!

 10. Татяна

  Нищо хубаво не ни готви Бил Гейтс. Само контрол и терор.

Коментар