Чакат се комерсиални 5G услуги още през 2018 г.

Комерсиални услуги на база мрежи от пето поколение (5G) ще станат достъпни още през 2018 г. – по-рано от прогнозите за първи 5G услуги през 2020 г., твърди Digitimes.com.

На Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2017), който се проведе наскоро, бяха очертани тенденциите в развитието на безжичните мрежи и комуникации: комерсиалната експлоатация на „pre-5G“ ще започне по-рано от планирания график, мобилните оператори променят своята роля в отговор на IoT, мрежите 5G ще станат широко разпространени в ежедневния живот.

Няколко прототипа на устройства за pre-5G дебютираха още на MWC 2016, а крайни решения на база pre-5G технологии видяха свят на тазгодишното изложение в Барселона. Това означава, че 5G технологията излиза извън пределите на лабораториите.

Предполага се, че през 2018 г. операторите ще задействат комерсиални операции с малък мащаб на основата на комуникационни pre-5G технологии като милиметрови вълни, MIMO/MU-MIMO и рейтрейсинг.

Освен че развиват мрежовите архитектури, операторите на мобилни връзки започнаха да разработват услуги LPWAN в честотните диапазони за IoT, неподлежащи на лицензиране.

Коментар