Български учител с награда от форум на Microsoft

Росен Ралчев (вляво) спечели втора награда в образователния форум Microsoft Global Educators Exchange

Българският преподавател Росен Ралчев от 164 Испанска езикова гимназия „Мигел де Сервантес“ в София спечели втора награда на образователния форум Microsoft Global Educators Exchange, който се проведе в Торонто, Канада. Ралчев е работил в екип с учители от ЮАР, Шри Ланка, Чехия и Индонезия.

„Фокусът на моя отбор беше как да подобрим индивидуалния подход при работа с деца със специални образователни потребности. Проектът ни се състоеше в добавяне на нови функционалности в Microsoft Forms“, сподели Ралчев.

Екипът е работил върху възможност за създаване на банки с въпроси с опция към тях да се добавят тестове, които се определят на случаен принцип от приложението и са различни за всеки ученик. „Също така работихме по внедряване на опция за „text-to-speech“ в приложението за равен достъп на деца със зрителни проблеми“, поясни Ралчев.

Microsoft Global Educators Exchange събира на едно място преподаватели от 83 държави, които споделят успешните си учителски практики и обсъждат нови идеи в образованието. В тазгодишното издание на форума взеха участие над 50 преподаватели от 18 страни в Централа и Източна Европа.

Преподавателите работиха съвместно по проекти, свързани с дигиталната трансформация в образованието, персонализиране на учебните процеси и интегрирането на STEM в учебния материал. В рамките на седмица те индентифицират належащи проблеми в образованието и представиха идеите си за тяхното разрешаване пред жури, което селектира най-иновативните проекти.

Освен от България, сред наградените са и преподаватели от Сърбия, Литва, Чехия, Русия, Словения, Кипър, Азербайджан, Малта, Хърватска, Украйна, Словакия и Армения. Във форума освен Росен Ралчев участваха още четирима учители от България.

Коментар