Sony: Смартфоните стават по-добри от камерите до 2 години

Смартфоните застрашават дори камерите със сменяеми обективи
(снимка: CC0 Public Domain)

Смартфоните правят все по-качествени снимки, благодарение на постоянното подобряване на вградените в тях камери. Според Теруши Шимидзу, президент и главен изпълнителен директор на Sony Semiconductor Solutions (SSS), снимките, направени с камери за смартфони, ще надминат по качество тези от рефлексните камери с един обектив през следващите три години.

На корпоративен брифинг мениджърът от Sony показа слайдове с прогнози, че смартфоните ще могат да правят по-добри снимки от камерите със сменяеми обективи още през 2024 г. В същото време SLR моделите и безогледалните фотоапарати със сменяеми обективи набират все по-голяма популярност сред професионалистите.

Според Sony, в процеса на еволюция ще бъде оптимизирано „квантовото насищане”, ще се подобрят AI алгоритмите за обработка, а размерите на сензорите в първокласните смартфони ще се удвоят до 2024 г. По-големите пиксели на сензорите ще позволят на производителите на смартфони да извършват многокадрова обработка, използвайки нови техники, включително подобрен Super HDR и възможност за комбиниране на увеличение с помощта на сложна компактна оптика и AI алгоритми.

Очакват се и други подобрения – миналата година японската компания представи сензори за изображения с „двуслоен транзисторен пиксел”. Според уебсайта на Sony, „новата технология позволява по-голям динамичен обхват и намаляване на шума чрез приблизително удвояване на нивото на насищане на сигнала”. Очаква се да бъде подобрен и процесът на видеозапис.

Нехарактерно за Sony е да прави смели предположения за сектор, в който компанията инвестира много пари, но изглежда данните за предстоящото изтласкване на DSLR и безогледалните фотоапарати имат реални основания. Според Statista, японският производител владее 42% от световния пазар на сензори за смартфони, включително за водещи модели като iPhone 13 Pro Max.

Новите прогнози за спада на пазара на SLR не са изненада, коментира TechRadar. И Canon, и Nikon вече признаха факта, че технологията е остаряла, прекратявайки производството на някои модели като Nikon D3500, без да подготвят техни наследници, които да ги заменят.

Доста изненадващи са прогнозите на Sony за удвояване на размера на сензора. Xperia Pro-I първи използва инчов сензор, но обективът на камерата не успя да проектира върху матрицата изображение с достатъчен размер, така че може да прави само 12-мегапикселови снимки, въпреки факта, че самият сензор е 20 мегапиксела.

Може би още по-важно е използването на т.нар. CMOS сензори с „двуслойни транзисторни пиксели”, които позволяват получаване на два пъти повече светлина, отколкото стандартните сензори могат да уловят.

Въпреки че камерите със сменяеми обективи, включително DSLR и безогледалните, винаги ще имат своя собствена аудитория от фенове, презентацията на Sony предполага, че смартфоните наистина ще изместят дори професионалните модели на масовия пазар.

Коментар