Русия ограничи износа на инертни газове за чип-индустрията

Полупроводниковата индустрия може да се сблъска с нов проблем – недостиг на инертни газове
(снимка: CC0 Public Domain)

Кризата с производството на полупроводникови чипове може да се задълбочи. Руското правителство одобри постановление за ограничаване на износа на инертни газове, които са жизнено необходими на чип-индустрията.

Аргон, хелий, неон и други инертни газове са ключови консумативи за работата на литографските скенери. Без тези газове производството на чипове е невъзможно. Решението на властите в Москва за ограничаване на износа създава условия за договаряне и заобикаляне на санкциите, наложени на Русия.

„Русия реши да напомни на недружелюбните страни за тяхната зависимост от внос. Сега руското министерство на промишлеността и търговията ще определи кой ще има достъп до неон, криптон, ксенон – ключови и критични газове за производството на полупроводници, повече от 30% от които на световния пазар са в нашата страна”, казва пред „Известия” източник от финансово-икономическия блок на правителството.

Пандемията от Covid-19 предизвика лавина от логистични проблеми и доведе до недостиг на полупроводници по света. Тази година, в края на зимата, проблемът се изостри от геополитическата криза. Русия и Украйна заедно доставят повече от половината от обема неон на световния пазар.

Откакто започна войната, доставките на неон от Украйна са прекратени. Русия контролира една трета от световните доставки на този газ, да не говорим за други инертни газове.

През април Европейският съюз въведе петия пакет от антируски санкции. Беше одобрена и забрана за износ на полупроводници, машини и транспортно оборудване за Руската федерация в размер на €10 млрд.

Със забраната за износ на инертни газове за ЕС и други „недружелюбни” страни Русия се надява да договори заобикаляне на санкциите. Но много чуждестранни компании вече заявиха, че не са твърде много зависими от руските доставки – те отдавна са си осигурили доставки от различни други източници.

Коментари по темата: „Русия ограничи износа на инертни газове за чип-индустрията”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Брех едно путинофилче запляска с бузи от радост. Знаем кои бузи. И начетено комптентно. От позтано му подали и цифри и букви и то рецитира с плам. Ще кажеш, че лично Путин му се отчита на ушенце.
    Споко, като му свършат денгите на другаря ви Путин, той лично ще обикаля с нови оферти.

  2. Гост

    Следващата стъпка ще бъде ограничаване на износа на редкоземни елементи. В Якутия е най-голямото находище, което се разработва. Там има около 154 млн.тона ценна руда. Списъкът е впечетляващ: пиpoxлop, cĸaндий, нeoдим, eвpoпий, титaн. Oт тяx ниoбият e нaй-тъpceн, и което е най-важно там е намерен в концентрираан вид. Така, че стратегически ще влият на индустрията тези ресурси.

  3. л

    Смешници къде сте тръгнали с тия мизерни 30% да се правите на мъже бе 😀

Коментар